Preskoči do glavnog sadržaja

Kišni ljiljan

Habranthus robustus

Karakteristike

Kišni ljiljan (Habranthus robustus Herb. ex Sweet) je trajna lukovičasta biljka iz porodice sunovrata (Amaryllidaceae). Lukovica ima 4-5 cm u promjeru te se iz nje stvaraju tamnozeleni listovi dugi 20-30 cm, široki do 2 cm. Cvjetovi su pojedinačni i stvaraju se na vrhovima stabljika u kasno ljeto te traju do sredine jeseni. Traju nekoliko dana, a često nisu uspravni već se povijaju. Ocvijeće im je široko do 8 cm, latice su roza boje s nijansama bijele. Prašnika je šest s jednim tučkom čija njuška se znatno ističe u visini.

Stanište

Prirodno raste na području Južne Amerike (Brazil, Argentina, Urugvaj) a danas je naturalizirana na širem području te se često uzgaja u hortikulturi.

Uzgoj

Razmnožava se sjemenom i dijeljenjem lukovica koje se sade na dubinu od 3-5 cm te na međusobni razmak 7-15 cm. Zemlja treba biti propusna s dovoljno vlage. Cvjetat će desetak dana nakon obilnog navodnjavanja koje je uslijedilo nakon razdoblja suše, te se time može tempirati cvjetanje prema želji. Prije hladnih jesenskih dana unosimo ga u kuću na zaštićeno mjesto kako bi ju zaštiti od mraza.

Etimologija

Taksonomski je klasificirana 1831. zahvaljujući engleskom botaničaru Robertu Sweetu, temeljeći ju na opisu francuskog botaničara Charlesa Louisa L’Héritier de Brutellea. Latinsko ime roda Habranthus složenica je od grčkih riječi habros (delikatan, nježan) i anthos (cvijet). Hrvatski naziv, kao i onaj engleski (rain lily) upućuju na cvjetanje biljke poslije kiše koja je uslijedila nakon dužeg perioda suše.

Galerija fotografija

Pregled lokacija