Preskoči do glavnog sadržaja

Kineski pelin

Artemisia verlotiorum

Karakteristike

Kineski pelin (Artemisia verlotiorum Lamotte) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice (Asteraceae). Stabljika je uspravna, jednostavna, čvrsta, dlakava, visoka do 2 m visine. Prizemni listovi skupljeni su u rozetu, listovi na stabljici su naizmjenični, složeni, jednostruko perasto razdijeljeni na duguljaste i uske liske cjelovitih rubova, na licu su zeleni, naličje im je bjelkasto i dlakavo, rub im je previnut, aromatična su mirisa. Cvjetovi su sićušni, cjevasti, skupljeni u male, viseće, glavičaste cvatove i mnogo njih tvore izdužene klasaste cvatove. Vanjski cvjetovi su ženski i nekad nedostaju, središnji cvjetovi su dvospolni. Prašnika ima 5, prašnice su međusobno srasle. Plodnica je podrasla, građena od 2 plodna lista. Cvate od rujna do studenog. Plod je sitna, glatka roška bez papusa duga oko 1-1,5 mm.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u istočnoj Aziji (Kina, Japan, Kamčatka), u Europi je prvi puta zabilježena na početku 20. stoljeća a u Hrvatskoj 1970. godine u okolici Zagreba. Raste na sunčanim i toplim zemljištima siromašnim dušikom, slabo kisele do slabo bazične reakcije. Invazivna je vrsta, kod nas je prvi puta zabilježena 1970. godine u okolici Zagreba.[1] Razmnožava se sjemenom i vegetativno podzemnim izbojima.

Etimologija

Latinsko ime roda Artemisia dobilo je prema grčkoj božici Artemidi zbog ljekovitosti kod ženskih bolesti ili od grčke riječi artenes (svjež, zdrav).[2] Ime vrste verlotiorum dano je prema francuskom botaničaru imena Jean Baptiste Verlot (1816. – 1891.) koji je 1877. godine prvi uočio biljku i opisao kako se razlikuje od divljeg pelina (Artemisia vulgaris). Na stranim jezicima nazivi su Chinese mugwort, Verlot’s mugwort (eng.), Kamtschatka-Beifuß (njem.), verlotov pelin (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija