Preskoči do glavnog sadržaja

Kineski mahagonij

Toona sinensis

Karakteristike

Kineski mahagonij (Toona sinensis (A.Juss.) M.Roem.) je listopadno stablo iz porodice melija (Meliaceae). Naraste do 40 m visine. Deblo je vitko, kora je u mladosti glatka, kasnije postane siva do tamnosmeđa, gruba i ljušti se u uskim okomitim pločama. Krošnja je otvorena. Listovi su naizmjenični, perasti, dugi 50-70 cm, čine ih 10-40 listića koji su cjeloviti ili nazubljeni, goli ili slabo dlakavi, mirišu na luk. Cvjetovi su jednodomni, skupljeni u viseće grozdaste cvatove duge 30-50 cm na vrhovima grana. Sitni su, pro,jera oko 5 mm, ugodna mirisa, čine ih pet bijelih ili blijedoružičastih latica. Cvate u srpnju. Plod je kapsula veličine 2-3,5 cm koja sadrži okriljene sjemenke.

Kultivar ‘Flamingo‘ koji je manjeg rasta i listovi su jarko ružičasti, potom krem, naposljetku zeleni.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u istočnoj Aziji (Kina, Tajland, Laos, Vijetnam, Nepal, Indija). U Europi se uzgaja kao ukrasno stablo, može ga se naći u nekim arboretumima. Preferira umjerenu klimu u područjima s toplim ljetima i hladnim zimama, gdje zime omogućuju period mirovanja, a ljeta potiču rast i razvoj. Za razliku od drugih srodnih vrsta koji rastu u tropskoj i suptropskoj klimi kineski mahagonij je otporan na hladne temperature i do -25°C, iako ga je dobro prvih nekoliko godina zaštiti od hladnoće.

Preporučuje se sadnja na sunčanim ili polusjenčanim mjestima. Uspijeva u dobro dreniranom tlu koje je bogato hranjivim tvarima. Tlo bi trebalo biti duboko i sposobno zadržavati vlagu, ali istovremeno osiguravati dobru drenažu kako bi se spriječilo zadržavanje vode oko korijenja. Traži redovito zalijevanje tijekom sušnih razdoblja, posebno tijekom prvih nekoliko godina nakon sadnje kako bi se omogućio dobar korijenov sustav. Brzog je rasta.

Etimologija

Ime vrste sinensis (kineski) odnosi se na područje prirodnog staništa. Na stranim jezicima nazivi su Chinese mahogany, Chinese toon, red toon (eng.), Chinesische Surenbaum (njem.), cédrèle de Chine, acajou de Chine (fr.), caoba china, chino toon (špa.),

Upotreba

Jestivi su mladi listovi, zbog izraženog okusa i mirisa kuhaju se kao povrće. Može ih se brati tijekom cijele godine premda se smatraju kvalitetnijima oni koji pocrvene.

Drvo je kvalitetno, svijetlocrveno i mirisno, izdržljivo i lako za obradu, vrijedno je za izradu namještaja.

Galerija fotografija

Pregled lokacija