Preskoči do glavnog sadržaja

Kineski kesten

Castanea mollissima

Karakteristike

Kineski kesten (Castanea mollissima Blume) je listopadno stablo iz porodice bukva (Fagaceae). Stablo je uspravno, visoko do 20 m. Korijenov sistem je dobro razvijen. Kora je sivosmeđa, glatka kod mladih stabala, kod starijih ispucala bijelim prugama.. Krošnja je bujna i velika. Listovi su jednostavni, naizmjenični, duguljasti, krupno nazubljenih rubova, dugi 8-20 cm, široki 3-6 cm, na licu goli, naličje je dlakavo. Cvjetovi su rese duge 4-20 cm, ženski cvjetovi nalaze se na gornjoj strani resa, muški cvjetovi na donjoj. Cvate u lipnju. Plodovi su smeđi, glatki, sjajni, polukuglasti ili zaobljeni plosnati, promjera 4-8 cm, pojedinačni su ili skupljeni 2-3 u bodljastom tobolcu. Dozrijevaju u listopadu.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u istočnoj Aziji (Kina, Tajvan, Koreja). Raste od nizina do 2800 m nadmorske visine.

Uzgaja se radi jestivih plodova. Odgovara mu stanište punog sunca, kiselo i drenirano tlo, umjerene vlage. Ne podnosi dugotrajno zadržavanje vode oko korijena i veliku vlagu. Premda nije posve otporan na gljivičnu bolest kore znatno je otporniji od drugih vrsta kestena i bolest pravi manju štetu. Srednje je brzine rasta.

Etimologija

Latinski naziv roda Castanea potječe od grčke riječi kastanon (kesten), vjerojatno preuzeto iz armenskog kaskeni.[1] Na stranim jezicima nazivi su Chinese chestnut (eng.), Chinesische Kastanie, Weichkastanie (njem.), châtaignier chinois (fr.), castaño chino (esp.), kitajski kostanj (slo.).

Upotreba

Plodovi su jestivi, koriste se slično kao i kod pitomog kestena. Slatki su i ukusni, mogu se jesti pečeni ili kuhani i često se koriste u pripremi različitih jela, uključujući pire od kestena, juhe, priloge i deserte. Plod se može koristiti za izradu brašna koji ne sadrži gluten.

Drvo je dobro za izradu namještaja i drugih drvenih proizvoda.

Galerija fotografija

Pregled lokacija