Kineska jela Cunninghamia lanceolata

Carstvo:
Red:
Pinales
Porodica:
Vrsta:
Cunninghamia lanceolata
Sinonimi:
Abies lanceolata (Lamb.) Poir., Larix chinensis Mill., Pinus lanceolata Lamb., Cunninghamia unicanaliculata D.Y.Wang & H.L.Liu

Karakteristike

Kineska jela (Cunninghamia lanceolata (Lamb.) Hook.) je zimzeleno stablo iz porodice čempresa (Cupressaceae). Naraste do 30 m visine tvoreći piramidalnu krošnju. Kora je nepravilno ljuskava, na površini smeđa, s unutrašnje strane crvenkasta. Grane su horizontalne, malo povijene na vrhovima. Listovi su igličasti, spiralno smješteni, duguljasti, dugi 2-6 cm, široki 2-7 mm, na vrhu suženi i bodljikavi, kožasti i kruti, zeleni, na naličju imaju dvije bijele linije, na stablu se održe 5-6 godina. Cvjetovi se počinju stvarau ujesen na vrhovima grančica, procvatu u travnju kada se otvore. Češeri su pojedinačni ili skupljeni po 2-3, jajasti, veliki 3-5 cm, ljuske su im kožaste, nepravilno nazubljene. Dozrijevaju 7-8 mjeseci nakon oprašivanja, svaka ljuska sadrži 3 usko okriljene sjemenke.

Stanište

Rasprostranjeno je stablo u srednjoj i južnoj Kini, raste u brdskom i planinskim područjima, od 500 do 1500 m nadmorske visine. Razmnožava se sjemenom, reznicama ili korijenovim izdancima. Odgovara joj polusjenovito mjesto, vlažno, dobro drenirano i duboko tlo. Osjetljivo je na mraz.

Etimologija

Naziv roda dan je prema prema britanskom doktoru Jamesu Cunninghamu koji ju je prvi otkrio 1701. godine i uveo u uzgoj. Ime vrste lanceolata (kopljast) ukazuje na oblik listova. Na stranim jezicima nazivi su China fir (eng.), cipresso di Cunningham (tal.), cunninghamia (špa.), kitajska suličevka (slo.).

Upotreba

Drvo je trajno, glatko, izdržljivo, otporno na truljenje i mirisno, u Aziji se koristi za izradu lijesova i kao građevno drvu prilikom gradnje hramova.

Galerija fotografija

Podijeli