Preskoči do glavnog sadržaja

Kineska hudika

Viburnum rhytidophyllum

Karakteristike

Kineska hudika ili kineska udikovina (Viburnum rhytidophyllum Hemsl.) je zimzeleni grm ili nisko stablo iz porodice moškovičevki (Adoxaceae). Grm je uspravnog rasta, grane su mu uspravne a naraste do 4 m visine. Kora grana je sivosmeđa, u početku je dlakava, kasnije ogoli. Listovi su nasuprotni, jednostavni, jajasto izduženi, pri osnovi okruglasti, tupog vrha, dugi 10-20 cm, široki 2-8 cm, kožasti, naborani i mrežasti, na licu tamnozeleni i goli, naličje je svjetlozeleno i dlakavo, peteljke su im smeđe i duge 1,5-3 cm. Cvjetni pupoljci stvaraju se već u jesen. Cvjetovi su brojni, dvospolni, kremasto bijeli do blijedožuti, veliki oko 5 mm, skupljeni u krupne štitaste cvatove. Prašnici su žuti. Cvate u travnju i svibnju. Plodovi su bobe koje su u početku crvene, kasnije pocrne, dozrijevaju u rujnu i listopadu. Sadrže jednu košticu dugu 6-8 mm.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u Aziji (srednja i istočna Kina). Uzgaja se kao ukrasni grm u parkovima i dvorištima. Odgovara mu duboko tlo, ne previše suho te sunčano područje na mjestu zaštićenom od jakog vjetra, dobro podnosi polusjenu i sjenu, mraz i gradska zagađenja. Orezuje se nakon cvatnje. Brzog je rasta, otporan je na hladne temperature do -25°. Dlake na naličju listova mogu prouzročiti iritaciju i svrbež. Razmnožava se sjemenom i vegetativno.

Koristi se za križanje sa drugim vrstama radi uzgoja novih hibrida, npr. zajedno sa crnom hudikom (Viburnum lantana) čini Viburnum × pragense. Dobra je medonosna biljka, pčele rado sakupljaju nektar i pelud.

Etimologija

Latinsko ime roda Viburnum potječe od latinske riječi viere (vezati), zbog savitljivosti mladih izbojaka.[1]Naziv vrste potječe od grčkih riječi rhytidos (naboran) i phyllum (list). Na stranim jezicima nazivi su leatherleaf viburnum (eng.), Runzelblättriger Schneeball (njem.), viorne à feuilles ridées (fr.), gubavolista brogovita (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija