Preskoči do glavnog sadržaja

Kebrač

Myricaria germanica

Karakteristike

Kebrač (Myricaria germanica (L.) Desv.) je zimzeleni grm iz porodice metlika (Tamaricaceae). Naraste do 2 metra visine, izboji su uspravni, goli, žutozeleni do crvenkasti. Korijenski sustav je jak i dubok. Listovi su nasuprotni, razgranati, dugi 2-6- mm, sjedeći, ljuskavi, plavozelene boje. Cvjetovi su dvospolni, sitni, skupljeni u duguljaste grozdaste cvatove na vrhovima izboja. Lapova čaška ime 4-5, ocvijeće je građeno od 5 eliptičnih, bijelih ili ružičastih latica. Prašnika ima 10, plodnica je nadrasla i nosi više sjemenih zametaka. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je siva kapsula promjera oko 1 cm koja u tri odjeljka sadrži brojne dlakave sjemenke.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj i južnoj Europi, te u zapadnoj Aziji. U Australiju i na Novi Zeland je unešena i smatra se invazivnom biljkom. Kod nas je ima u sjevernom dijelu Hrvatske, raste na obalama rijeka, na sunčanim staništima pjeskovitih i šljunčanih zemljišta siromašnim dušikom. U Crvenoj knjizi vaskularne flore Hrvatske vodi se kao kritično ugrožena i strogo je zaštićena vrsta.[1] Uzgaja se ponekad kao ukrasna biljka i može se koristiti za vezivanje pjeskovitih terena. Razmnožava se sjemenom i vegetativnim putem, reznicama iz grana ili izbojima iz korijena.

Rod sadrži 13 vrsta, kebrač je jedina vrsta koja raste u Europi.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su scaly false tamarisk, German tamarisk (eng.), Deutsche Tamariske, Rispelstrauch (njem.), tamaris d’Allemagne (fr.), tamerice alpina (tal.), nemški strojevec (slo.), sinji kebrač, lažni kebrač (sr.).

Galerija fotografija