Kava Coffea arabica

Carstvo:
Red:
Gentianales
Porodica:
Vrsta:
Coffea arabica
Sinonimi:
Coffea laurifolia Salisb., Coffea vulgaris Moench

Karakteristike

Kava (Coffea arabica L.) je zimzeleni grm iz porodice broćika (Rubiaceae). Stabljike su drvenaste, rastu direktno iz zemlje kao stabla te narastu do 10 metara visine. Listovi su smješteni naizmjenično, jarke su boje s gornje strane i kožastog osjeta kad se diraju kao da su umjetni. Cvjetovi su gusto skupljeni i mirisavi, sačinjavaju ih pet simetričnih bijelih latica. Plodovi su bobice koje dozrijevanjem postaju tamnocrvene boje te u sebi nose dvije sjemenke.

Biljka kave je prirodno porijeklom iz tropskih zemalja Afrike (Etiopija). Danas se uzgaja plantažno najviše na području Južne Amerike (45% svjetske proizvodnje, naročito u Brazilu).

Etimologija

Riječ kava potječe od pokrajine Kafa u Etiopiji,[1] a ova od arapske riječi qahwah (piće od bobica) te su njene varijacije ustaljene i kod drugih naroda (eng. coffee, fr. café, njem. Kaffee, špa. café, tal. caffè), što je vidljivo i u latinskom nazivu roda. U 10. stoljeću počela se uzgajati u Arabiju te joj odatle potječe latinsko ime vrste arabica. Prvi ju je opisao francuski prirodoslovac Antoine de Jussieu kao Jasminum arabicum (arapski jasmin). Carl Linnaeus ga je 1737. ispravio i klasificirao biljku unutar zasebnog roda.

Uzgoj

U staroj knjizi iz osamdesetih godina naišli smo na podatak da se kava uzgaja kao sobna biljka, što znači da njen sobni uzgoj kod nas baš i nije nešto revolucionarno.[2] Naša kava kupljena je kao mala biljčica u rasadniku prije par godina, držimo je u tegli na terasi tokom proljetnih i ljetnih mjeseci i dobro se drži.  Zimi je unosimo u kuću no u prostorije u kojima se ne grije. Rast se možda zbogt go čini spor, te od ploda ili cvjetića zasad još ništa.

Poželjno ju je smjestiti na svijetli prostor no tako da nije na direktnoju sunčevoj svjetlosti. Zemlja treba biti vlažna, no dobro drenirana.

Za tržište kava se uzgaja plantažno. Plodovi se ubiru ručno kada dosegnu veličinu trešnje i postanu tamnocrvene boje, te se potom čiste od mesnate ovojnice namakanjem ili sušenjem na suncu.

Upotreba

Kava i njezini efekti naširoko su poznati. Zrna kave sadrže kofein (0.8-1.4%) koji djeluje stimulirajuće, omogućuje dugu budnost i djeluje blago laksativno. Međutim listovi kave se također mogu iskoristiti. Poprže se na tavi, samelje te dalje pripremaju za čaj koji tako sadrži manje kofeina no bogat je antioksidansima.

Galerija fotografija

Podijeli