Preskoči do glavnog sadržaja

Kapljičasta ljepljivica

Limacella guttata

Karakteristike

Kapljičasta ljepljivica (Limacella guttata (Pers.) Konrad & Maubl.) je jestiva gljiva iz porodice Amanitaceae. Klobuk je kremast, u sredini malo tamniji, žućkaste nijanse, u početku polukuglast, kasnije izbočen i naposljetku ravan, malo tupo ispupčen u sredini, u početku sluzav, potom gladak, sjajan i suh, širok 5-12 cm. Listići su u početku bijeli, kasnije kremasti i boje klobuka, orošeni bjelkastim kapljicama, gusti, dosta široki i slobodni. Stručak je bjelkastocrvenkast, orošen žućkastim kapljicama koje kada se osuše ostavljaju sivosmeđe pjege, valjkast, pun, u donjem dijelu zadebljan i dublje ukopan u zemlju, visok 7-15 cm. Meso je bijelo s ružičastom nijansom, krhko, izraženog mirisa po brašnu, ugodnog okusa. Spore su okruglaste, prozirne, glatke, otrusina je bijela.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Sjevernoj Americi. Raste pojedinačno ili u manjim skupinama od kraja ljeta i ujesen u vlažnim bjelogoričnim i crnogoričnim šumama.

Etimologija

Ime vrste guttata znači orošen kapljicama, ime je dano zato što se na stručku i listićima sakupljaju kapljice rose.[1] Na stranim jezicima nazivi su weeping slimecap (eng.), limacelle tachée (fr.), pokapana spolzenka (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva.

Galerija fotografija