Preskoči do glavnog sadržaja

Kapari

Capparis spinosa

Karakteristike

Kapari ili kapara (Capparis spinosa L.) je grmolika trajna biljka iz porodica kaprača (Capparaceae). Stabljika je razgranata, prilegnuta ili viseća, naraste do 1 metar dužine. Listovi su naizmjenični, jednostavni, ovalni, cjelovitih rubova, tupog vrha, sjajni, goli i mesnati, nalaze se na kratkim peteljkama. Cvjetovi su dvospolni, pravilni, pojedinačni, veliki, promjera do 5 cm, nalaze se na dugim dršcima u pazušcima listova. Vrlo su dekorativni, čine ih 4 bijele ili nježno ljubičaste latice i četiri lapa. Prašnici su mnogobrojni, dugi i ljubičasti. Cvate od travnja do rujna. Plod je jajasta, mesnata i sočna boba duga do 6 cm koja sadrži mnogo crvenkastih sjemenki.

Stanište

Rasprostranjen je u južnoj Europi, istočnoj Africi, jugozapadnoj i središnjoj Aziji i Australiji. Kod nas je rašire uzduž Jadrana, raste zaštićen od vjetra u pukotinama stijena i zidina.

Etimologija

Ime vrste spinosa znači trnovit. Na stranim jezicima nazivi su caper bush, Flinders rose (eng.), Echter Kapernstrauch, Dorniger Kapernstrauch (njem.), câprier commun (fr.), cappero (tal.), alcaparro (špa.), alcaparra (port.), kapra (slo.).

Upotreba

Jestivi su cvjetni pupoljci koji se beru kada su još potpuno zatvoreni. Obično se konzerviraju u octu jer tek tada razviju karakteristični okus. Bogati su vitaminom C (115-170 mg%), kiselog su, slanog i gorkasta okusa. U jednoj sezoni može se nabrati do 2 kg pupoljaka. Jestivi su i sirovi plodovi (kaparuni) koji se također mogu konzervirati, sadrže oko 130 mg% vitamina C.[1]

Kalendar branja

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sakupljanja pojedinih dijelova biljke prema mjesecima kroz cijelu godinu.

Siječanj
I
-
Veljača
II
-
Ožujak
III
-
Travanj
IV
-
Svibanj
V
cvjetni pupoljci
Lipanj
VI
cvjetni pupoljci
Srpanj
VII
cvjetni pupoljci
Kolovoz
VIII
cvjetni pupoljci
Rujan
IX
-
Listopad
X
-
Studeni
XI
-
Prosinac
XII
-

Galerija fotografija

Pregled lokacija