Preskoči do glavnog sadržaja

Kanarska palma

Phoenix canariensis

Karakteristike

Kanarska palma ili kanarska datulja (Phoenix canariensis Chabaud) je zimzeleni grm ili stablo iz porodice palma (Arecaceae). Uspravnog je rasta, prosječno naraste 10-20 m visine, premda može i znatno više. Deblo je promjera i do 140 cm, prekriveno je ožiljcima otpalih listova. Listovi su skupljeni u rozetu na vrhu stabla, složeni su, jednostruko rasperani, dugi 5-6 m, uspravno povijeni, sastavljeni od 50-100 krutih, šiljastih i kožastih listića. Cvjetovi su dvodomni, žućkastobijeli, muški su gusto skupljeni u viseće cvatove duge do 2 metra. Cvatu od veljače do lipnja. Plod je narančasta do smeđežuta, ovalna koštunica duga do 2 cm, sadrži jednu sjemenku. Dozrijeva iduće godine krajem jeseni.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjena na Kanarskim otocima koji pripadaju Španjolskoj a nalaze se sjeverozapadno od obale Afrike. U Europi se uzgaja od druge polovice 19. stoljeća kao ukrasna biljka na području oko Mediterana. Veći primjerci sade se kao stabla u parkovima i vrtovima, u kontinentalnom dijelu manji primjerci uzgajaju se kao sobne biljke u ukrasnim teglama.

Traži stanište pune svjetlosti, otporna je na niske temperature i preživi -10°C ako je zemlja suha, premda ju je dobro držati na temperaturi barem 7°C. Tolerira bilokakvu zemlju ali joj vrlo dobro odgovara plodna i dobro drenirana zemlja. Ljeti traži obilno zalijevanje i prihranjivanje tekućim gnojivom svaka 3 tjedna. Zimi je dovoljno zemlju držati tek blago vlažnom da se ne isuši.

Razmnožava se sjemenom u proljeće koje brzo klije na temperaturi 18-21°C a što je ujedno i najoptimalnija temperatura za biljke. U kućnom uzgoju ne cvate.

Etimologija

Naziv roda Phoenix potječe od grčke riječi phoinix (purpuran) zbog boje plodova.[1]Prema drugom izvoru spominje se da ga je Teofrast koristio, a ime je ukazivalo da su Feničani upoznali Grke s tom biljkom.[2] Ime vrste canariensis ukazuje na izvorno stanište Kanarskih otoka. Na stranim jezicima nazivi su Canary Island date palm, pineapple palm (eng.), Kanarische Dattelpalme (njem.), dattier des Canaries, palmier des Canaries, faux dattier (fr.), palma delle Canarie (tal.), palmera canaria, palma canaria (špa.), palmeira-das-canárias (port.), kanarski datljevec (slo.).

Upotreba

Jestivi su plodovi, premda od male koristi zbog male izdašnosti i slabog okusa.

Galerija fotografija

Pregled lokacija