Preskoči do glavnog sadržaja

Kalikant

Calycanthus floridus

Karakteristike

Kalikant (Calycanthus floridus L.) je listopadni grm iz porodice Calycanthaceae. Stabljika je uspravna i razgranata, naraste 2-4 metra visine. Korijenski sustav je plitak te iz njeg često tjeraju mladice. Mlade grane su maslinastosmeđe, imaju mnogo svijetlih lenticela i gusto su prekrivene dlačicama. Pupoljci su okruglasti i crni. Listovi su nasuprotni, aromatični, ovalno eliptični, često ušiljeni, 5-12 cm dužine i široki 2-5 cm, nalaze se na peteljci dugoj 5-10 mm. S gornje strane su sjajni, naličje im je bjeličasto i baršunasto. Cvjetovi su pojedinačni, krupni, promjera oko 5 cm, tamnije crveni. Čine ih mnogobrojni listovi čaške koje zamijenjuju latice vjenčića. Kada su otvoreni vrlo su ugodnog mirisa na ananas. Cvatu od ožujka do lipnja. Plod je cilindrična kapsula duga do 8 cm koja sadrži mnoge sjemenke.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u Sjevernoj Americi, u Europu je unešen u prvoj polovici 18. stoljeća. Uzgaja se kao ukrasna pojedinačna biljka ili u manjim skupinama. Razmnožavanje se može obaviti korijenovim izdancima, biljka neprestano stvara nove a kada ih se odreže osjeti se ugodan miris. Razmnožavanje se može vršiti i margotiranjem krajem proljeća, kora grane se zareže i odstrani, omota se mahovinom i prekrije plastičnom folijom te se sve zajedno učvrsti žicom. Nakon nekog vremena korjenčići će se pojaviti i grana se može odvojiti i posaditi. Biljkama odgovara sunce ili polusjena, iako može rasti i na sjenovitom položaju. Otporne su na zimske temperature, tlo treba dobro drenirano i redovito vlažno. Ljeti mlade biljke pogotovo treba zalijevati.

Etimologija

Latinski naziv roda Calycanthus potječe od grčke riječi kalyx (čašica, pehar) i anthos (cvijet), zbog istovjetnih tamnosmeđih čašičnih i kruničnih listića koje okružuju reproduktivne organe. Ime vrste floridus latinska je riječ te znači cvatući, u cvatu.[1] Na stranim jezicima nazivi su carolina spicebush, eastern sweetshrub (eng.), Gewürzsträucher (njem.), arbre aux anémones (fr.), calicanto (tal.), arbol de las anémonas (špa.), dišečnik (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija