Preskoči do glavnog sadržaja

Kalifornijski libocedar

Calocedrus decurrens

Karakteristike

Kalifornijski libocedar (Calocedrus decurrens (Torr.) Florin) je zimzeleno stablo iz porodice čempresovki (Cupressaceae). Stablo može narasti i do 60 metara visine tvoreći stožastu krošnju i deblo promjera do 3 metra. Kora je crvenosmeđa, u mladosti glatka no kasnije se guli u dugim okomitim trakama na donjim dijelovima debla. Gornje grane su usmjerene prema vrhu, donje grane su silazeće. Grančice su plosnate i dvoredne. Listovi su u obliku ljusaka, na vrhu malo nazubljeni. Češeri su mali, oko 2-3 cm veličine i rastu pojedinačno na vrhovima grančica. Sadrže do četiri okriljene sjemenke koje dozrijevaju iste godine u kasno ljeto. Sjemenke čine dva asimetrična krilca.

Stanište i uzgoj

Prirodno raste na području zapadne Sjeverne Amerike gdje raste od 700 do 2900 metara nadmorske visine. Raste u zajednici žutog bora (Pinus ponderosa), koloradske jele (Abies concolor) i golemog mamutovca (Sequoiadendron giganteum). Kod nas se sadi kao ukrasno stablo u parkovima i na velikim imanjima. Odgovara mu sunce ili polusjena, duboka i dobro drenirana zemlja a uspijeva i na siromašnijem tlu. Podnosi gradska onečišćenja, otporan je na niske temperature do -30°C. Sporo raste te u našim krajevima stabla nisu izrazito visoka kao na području izvornog područja zapadne Amerike. Živi do 700 godina. Razmnožava se sjemenom ili poludrvenim reznicama, forme se dobivaju cijepljenjem.

Etimologija

Latinsko ime roda Calocedrus složenica je grčkih riječi callos (lijep) i kédros (antičko ime za razne četinare,[1] premda stablo nije u srodstvu s pravim cedrovima). Ime vrste decurrens latinska je riječ koja ukazuje na ljuskave segmente listova koji su uvučeni jedna u drugu.Na stranim jezicima nazivi su incense cedar, California incense cedar (eng.) Weihrauchzeder,, Kalifornische Weihrauchzeder, Kalifornische Flusszeder (njem.), calocèdre, cèdre à encens, cèdre blanc de Californie (fr.), cedro della California, cedro dell’incenso (tal.), libocedro de California, cedro de incienso de California (špa.), cedro-do-incenso-da-califórnia, cedro-vermelho-do-óregão (port.), kalifornijska dišeča cedra (slo.).

Upotreba

Drvo je mekano i trajno, otporno na trulež, na području Amerike nalazi upotrebu najčešće u izradi olovaka a pogodno je za izradu namještaja ili skulptura. Aromatičnog je mirisa, te se može paliti kao tamjan a i listovi imaju tamjanovu aromu kada se smrve.

Galerija fotografija

Pregled lokacija