Preskoči do glavnog sadržaja

Josip Pančić

1814. – 1888.

Josip Pančić (1814. – 1888.)

Ugledni botaničar i profesor prirodnih znanosti. Istraživao je floru i faunu područja Srbije te tako otkrio i opisao brojne biljne i životinjske vrste. Prema njemu je nazvana vrsta crnogorice – Pančićeva omorika, kao i najviši vrh Kopaonika – planinskog masiva u Srbiji i Kosovu.

Život i djelo

Rodio se u selu Ugrini kraj Crikvenice, tada dijelu Austrijskog Carstva. Osnovnu školu završio je u Gospiću a gimnaziju u Rijeci. Studij na Filozofskom fakultetu započeo je u Zagrebu ali zbog slabe zastupljenosti predmeta prirodnih nauka upisuje Medicinski fakultet u Pešti (današnja Budimpešta). Doktorska disertacija bila mu je na temu botaničke taksonomije i1842. postao je doktorom medicine.

Kratko vrijeme radi kao privatni liječnik a onda se seli u Beč gdje je upoznao Vuka Stefanovića Karadžića te je zahvaljujući njegovom pismu preporuke dobio posao u Srbiji i 1846. započeo u Kragujevcu raditi kao liječnik. 1853. preselio se u Beograd gdje je postao profesor na gimnaziji.

Iscrpno je dokumentirao floru Srbije i klasificirao je mnoge biljne vrste koje su u tadašnje vrijeme bile nepoznate. Najvažnije otkriće na planini Tara u zapadnoj Srbiji bila je rijetka vrsta crnogorice koja je prozvana njemu u čast – Pančićeva omorika. Često je istraživao i Kopaonik – planinski masiv Srbije i Kosova. Napisao je ogroman broj naučnih radova ne samo na području botanike nego i na području zoologije, mineralogije i geologije.

Umro je 1888. u Beogradu a posmrtni ostaci su mu željom bili sahranjeni na njegovoj najdražoj planini Kopaoniku gdje mu je na najvišem vrhu izgrađen mauzolej te se od tada taj vrh naziva Pančićev vrh.