Preskoči do glavnog sadržaja

Jelenska pukovica

Peucedanum cervaria

Karakteristike

Jelenska pukovica ili jelenski smudnjak (Peucedanum cervaria (L.) Lapeyr.) je trajna zeljasta biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Stabljika je uspravna, okrugla, gola, glatka, slabo razgranata, visoka 40-120 cm. Ima podanak debeo 1-2 cm. Listovi su složeni, trokutasti, dugi do 50 cm, široki oko 30 cm, dvostruko ili trostruko perasto razdijeljeni na nepravilno nazubljene i sjedeće listiće, na licu su plavkastozeleni, na naličju svjetliji. Cvjetovi su bijeli, skupljeni u guste štitaste cvatove na vrhovima stabljika, imaju 10-30 zrakastih stapki. Latice su bijele do nježno roze. Cvate od srpnja do rujna. Plodovi su ovalni, dugi 5-8 mm.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Europi, zapadnoj Aziji. Raste na sunčanim i suhim mjestima, u šikarama, na rubovima šuma i na šumskim čistinama, od nizina do pretplaninskih položaja oko 1300 m nadmorske visine.

Etimologija

Latinski naziv roda Peucedanum potječe od grčke riječi peukedanos (gorak, opor) zbog neugodnog i jakog mirisa i okusa korijena.[1] Na stranim jezicima nazivi su Hirschwurz-Haarstrang, Hirschwurz (njem.), peucedan Herbes aux cerfs (fr.), gorski silj (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija