Japanski javor Acer palmatum

Carstvo:
Red:
Sapindales
Porodica:
Rod:
Vrsta:
Acer palmatum
Sinonimi:
Acer polymorphum Siebold & Zucc., Acer ornatum Carrière, Acer dissectum Thunb.

Karakteristike

Japanski javor (Acer palmatum Thunb.) je listopadno stablo iz porodice sapindovki (Sapindaceae). Niskog je rasta, visoko tek 8-10 metara visine i često razgranato od niže razine. Krošnja je rijetka i prozračna, deblo je vitko, grančice su tanke, gole i crvene. Listovi su 4-12 cm veliki, dlanasto duboko urezani na 5-9 ušiljenih liski, dvostruko su nazubljenih rubova, nalaze se na tankim peteljkama dugim 15-45 mm. Cvjetovi su dvospolni, purpurni, skupljeni u metličaste cvatove. Cvate u travnju i svibnju. Plod je okriljena perutka duga 2-3 cm koja sadrži jednu sjemenku, po dvije perutke su smještene zajedno pod tupim kutem. dozrijevaju u listopadu.

Prirodno je rasprostranjeno u istočnoj Aziji (Japan, Sjeverna i Južna Koreja, Mongolija). Sadi se kao ukrasno stablo u parkovima, pogodan je i za manje prostore. Česti su jako lijepi primjerci tamnocrvenih listova koji kada su pojedinačno posađeni u prostranim krajolicima dolaze do izražaja zbog crvene boje listove.

Razmnožavanje se obično vrši reznicama ili sjemenkama koje traže razdoblja na hladnome (stratifikaciju) kako bi proklijale.

Postoji velik broj kultivara:

  • Atropurpureum‘ – listovi su tamnocrveni, duboko urezani na 5 duguljasto lancetastih režnjeva, grubo su nazubljeni
  • Crispum‘ – krošnja je valjkasta, listovi su tamnozeleni, urezani na 5 režnjeva, rubovi su uvijeni prema gore
  • Hessei‘ – listovi su tamnopurpurni, veliki, duboko urezani na 7 režnjeva, dvostrukog nazubljena

Etimologija

Latinsko ime roda Acer znači šiljat, oštar, zbog listova šiljatih režnjeva. Ime vrste palmatum znači dlanast, zbog oblika listova.[1] Na stranim jezicima nazivi su Japanese maple, smooth Japanese maple (eng.), Fächer-Ahorn (njem.), érable palmé (fr.), acero palmato (tal.), arce japonés, arce palmado japonés, arce polimorfo (špa.), pahljačasti javor (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli