Preskoči do glavnog sadržaja

Japanski javor

Acer palmatum

Karakteristike

Japanski javor (Acer palmatum Thunb.) je listopadno stablo iz porodice sapindovki (Sapindaceae). Niskog je rasta, visoko tek 8-10 metara visine i često razgranato od niže razine. Krošnja je rijetka i prozračna, deblo je vitko, grančice su tanke, gole i crvene. Listovi su 4-12 cm veliki, dlanasto duboko urezani na 5-9 ušiljenih liski, dvostruko su nazubljenih rubova, nalaze se na tankim i uvijek glatkim peteljkama dugim 15-45 mm. Cvjetovi su dvospolni, purpurni, uspravni, skupljeni u metličaste cvatove. Cvate u travnju i svibnju. Plod je okriljena perutka duga 2-3 cm koja sadrži jednu sjemenku, po dvije perutke su smještene zajedno pod tupim kutem. dozrijevaju u listopadu.

Prirodno je rasprostranjeno u istočnoj Aziji (Japan, Sjeverna i Južna Koreja, Mongolija). Sadi se kao ukrasno stablo u parkovima, pogodan je i za manje prostore. Česti su jako lijepi primjerci tamnocrvenih listova koji kada su pojedinačno posađeni u prostranim krajolicima dolaze do izražaja zbog crvene boje listove. Biljkama odgovara plodno tlo bogato humusom te puno svjetlosti premda tolerira malo sjene.

Razmnožavanje se obično vrši reznicama ili sjemenkama koje traže razdoblja na hladnome (stratifikaciju) kako bi proklijale.

Postoji velik broj kultivara:

  • Atropurpureum‘ – listovi su tamnocrveni, duboko urezani na 5 duguljasto lancetastih režnjeva, grubo su nazubljeni
  • Crispum‘ – krošnja je valjkasta, listovi su tamnozeleni, urezani na 5 režnjeva, rubovi su uvijeni prema gore
  • Hessei‘ – listovi su tamnopurpurni, veliki, duboko urezani na 7 režnjeva, dvostrukog nazubljena

Etimologija

Latinsko ime roda Acer znači šiljat, oštar, zbog listova šiljatih režnjeva. Ime vrste palmatum znači dlanast, zbog oblika listova koji su kao prsti rašireni.[1] Na stranim jezicima nazivi su Japanese maple, smooth Japanese maple (eng.), Fächer-Ahorn (njem.), érable palmé (fr.), acero palmato (tal.), arce japonés, arce palmado japonés, arce polimorfo (špa.), pahljačasti javor (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija