Preskoči do glavnog sadržaja

Japanski čempres

Chamaecyparis obtusa

Karakteristike

Japanski čempres (Chamaecyparis obtusa (Siebold & Zucc.) Endl.) je zimzeleno stablo iz porodice čempresa (Cupressaceae). Naraste do 35 m, tvoreći tupo piramidalnu krošnju. Deblo je promjera do 1 metar, kora mu je crvenosmeđa i guli se u uzdužnim, uskim trakama. Grane su horizontalne, vrhovi im vise i čine kupastu krošnju. Vršni izboji su zeleni, bjelkastih linija. Listovi su ljuskasti, dugi 2-4 mm, tupi, na licu zeleni, na naličju imaju bijele pruge. Češeri su okruglasti, promjera 8-12 mm, nalaze se na dršci. Sadrže 8-12 ljusaka, ispod svake ljuske dozrijevaju dvije okriljene sjemenke.

Stanište

Rasprostranjen je u Japanu gdje raste u srednjem i južnom dijelu u brdskim i planinskim krajevima. Razmnožava se sjemenom i reznicama. Sporo raste. Traži duboko i vlažno zemljište. Uzgaja se kao bonsai. Od kultivara poznati su: ‘Nana‘ je patuljastog rasta, visoka do 60 cm, ‘Pygmaea‘ naraste do 100 cm visine, listovi su zeleni na obje strane, ‘Filicoides‘ naraste do 6 m visine, uspravnog je rasta, grančice su mu nalik na listove paprati.

Etimologija

Naziv roda Chamaecyparis potječe od grčkih riječi chamai (patuljast, na tlu) i kuparissos (čempres). Ime vrste obtusa znači zatupljen,[1] odnosi se na tupe, zaobljene listove. Na stranim jezicima nazivi su Japanese cypress, hinoki cypress (eng.), Hinoki-Scheinzypresse, Muschel-Zypresse (njem.), cyprès du Japon, hinoki faux-cyprès (fr.), cipresso giapponese, cipresso hinoki (tal.), falso ciprés hinoki (špa.), cipreste anão, cipreste japonês (port.), školjkasta pacipresa, japonska pacipresa (slo.).

Upotreba

Drvo je vrlo kvalitetno, aromatičnog mirisa na limun, otporno na truljenje, pogodno za obradu. Može se koristiti u izradu namještaja, u Japanu ga koriste za izradu hramova.

Galerija fotografija

Pregled lokacija