Preskoči do glavnog sadržaja

Japanska dunja

Chaenomeles japonica

Karakteristike

Japanska dunja (Chaenomeles japonica (Thunb.) Lindl. ex Spach) je listopadni grm iz porodice ruža (Rosaceae). Naraste do 1 metra visine te do 2 metra širine. Grane su guste, uspravne, u mladosti su prekrivene dlakama, prekrivene mnogobrojnim trnovima. Listovi su naizmjenični, jajasto izduženi, dugi 3-5 cm, malo ušiljenog vrha, pilastih rubova, nalaze se na kratkim peteljkama. Cvjetovi su dvospolni, ružičasti, skoro sjedeći, promjera do 3 cm, pojedinačni ili skupljeni po 2-6 u grozdaste cvatove na prošlogodišnjim grančicama. Čašku i vjenčić čine pet lapova i pet latica, prašnici su mnogobrojni, tučaka ima pet. Cvatu prije listanja od veljače do travnja. Plod je okruglast do jajast, velik oko 5 cm, žućkaste boje, dozrijeva u listopadu.

Dobra je medonosna biljka, pčele rado tijekom cijelog dana posjećuju cvjetove i sakupljaju nektar i pelud. Na površini od 1 ha sakupe i do 300 kg meda.[1]

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u istočnoj Aziji (Japan, Kina). Sadi se i u parkovima i dvorištima kao ukrasna biljka, pojedinačni primjerci ili u skupinama. Odgovara joj svježa i hranjiva zemljišta na sunčanom mjestu. Podnosi orezivanje, može se uzgajati kao živa ograda. Otporna je na sušu, niske temperature i na gradska onečišćenja. Razmnožavanje se vrši sjemenom ili izdancima.

Etimologija

Naziv roda Chaenomeles potječe od grčke riječi chainein (zjapiti) i melea (jabuka).[2] Ime vrste japonica ukazuje na izvorno stanište biljke. Na stranim jezicima nazivi su Japanese flowering quince, dwarf quince, Maule’s quince (eng.), Japanische Zierquitte (njem.), cognassier du Japon (fr.), fior di pesco, pesco giapponese (tal.), membrillo japonés (špa.), japonska kutina (slo.).

Upotreba

Jestivi su plodovi, jako su kiseli, bolje ih je pripremiti kuhanjem. Prerađuju se u džemove i drugo.

Galerija fotografija

Pregled lokacija