Preskoči do glavnog sadržaja

Jajolika resulja

Mercurialis ovata

Karakteristike

Jajolika resulja (Mercurialis ovata Sternb. et Hoppe) je trajna zeljasta biljka iz porodice mlječika (Euphorbiaceae). Stabljika je uspravna, gola ili dlakava, visoka 15-40 cm. Listovi su tamnozeleni, jajasti ili okruglasto jajasti, pilastih rubova, snažne glavne žile, nalaze se na kratkoj, tek do 2,5 mm dugoj peteljci ili su sjedeći, sjajni su, goli ili malo dlakavi, na vrhu imaju kratak šiljak. Dvodomna je biljka, ženski cvjetovi su pojedinačni i nalaze se na kratkoj stapci, muški cvjetovi su gusto skupljeni u uspravne klasove na dugim stapkama. Cvate u svibnju i lipnju. Plod je kapsula koja sadrži po dva jednosjemena, dlakava plodića.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i istočnoj Europi, jugozapadnoj Aziji. Raste u šumama, na sjenovitim mjestima, na humusnom tlu bogato kalcijem.

Etimologija

Latinski naziv roda Mercurialis potječe od boga Merkura koji je u grčkoj mitologiji otkrio ljekovitost biljke. Ime vrste ovata znači jajast, zbog oblika listova.[1] Na stranim jezicima nazivi su Eiblättriges Bingelkraut (njem.), mercuriale à feuilles ovales (fr.), mercorella ovale (tal.), jajčastolistni golšec (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija