Preskoči do glavnog sadržaja

Jagodičasti špinat

Chenopodium capitatum

Karakteristike

Jagodičasti špinat ili glavičasta loboda (Chenopodium capitatum (L.) Ambrosi) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice lobodnjača (Chenopodiaceae). Stabljika je uspravna, jednostavna ili razgranata, naraste do 60 cm visine. Listovi su goli, plojke su trokutasto kopljaste malo nazubljenih rubova ili cjeloviti, dugi do 7 cm. Donji listovi nalaze se na dugim peteljkama, gornji listovi su manji i imaju kraće peteljke. Cvjetovi su dvospolni, sitni, skupljeni su u okruglaste cvatove a nalaze u pazušcima listova uzduž gornjeg dijela stabljike. Cvatu od lipnja do kolovoza. Plod je sjajnocrven, sočan, mesnat, velik do 1 cm, izgleda kao bobičasto voće. Sjeme je sitno, jajoliko do eliptično.

Stanište

Rasprostranjena je u dijelovima Europe, u Sjevernoj Americi (SAD, Kanada) gdje raste u vlažnim dolinama uz rijeke i potoke planinskih područja te u Novom Zelandu. Sjeme se sije čim zatopli u proljeće u rahlu, dobro dreniranu i vlažnu zemlju. Traži sunčano do polusjenovito mjesto. Berba je moguća nakon 10-12 tjedana pa sve do pojave mraza i hladnih temperatura ispod ništice.

Etimologija

Latinsko ime roda Chenopodium složenica je od grčkih riječi chen (guska) i pous (noga).[1] Ime vrste capitatum znači glavičast. Na stranim jezicima nazivi su strawberry blite, strawberry spinach, strawberry goosefoot, strawberry sticks (eng.), Ährige Erdbeerspinat, Kopfiger Erdbeerspinat (njem.), épinard-fraise, épinard-fraise en tête (fr.), farinello capitato (tal.), beldros, berrinches, bledo en cabezuela (špa.), jagodna špinača (slo.).

Upotreba

Jestivi su listovi i jagodičasti plodovi, mogu se jesti sirovi ili termički obrađeni. Listovi se mogu kuhati kao špinat, no sadrže oksalnu kiselinu te se baš kao špinat, blitva, kiselice i druge slične biljku ne konzumiraju u prevelikim količinama, a kada se prokuhaju kuhana voda se baci. Jagodice nisu naročito ugodnog okusa.

Plod se može koristiti za dobivanje prirodne crvene boje.

Galerija fotografija

Pregled lokacija