Preskoči do glavnog sadržaja

Indijski jorgovan

Lagerstroemia indica

Karakteristike

Indijski jorgovan ili kineski jorgovan (Lagerstroemia indica (L.) Pers.) je listopadni grm ili stablo iz porodice vrbičevki (Lythraceae). Uspravnog je rasta, naraste do 7 metara visine. Kora je glatka, svijetlosmeđa, ljuštenjem otkriva još svjetliju koru. Mlade grane su četverouglaste. Krošnja je gusta, uspravna ili zaokružena. Listovi su nasuprotni, ovalnog oblika, dugi 2,5-5 cm, nalaze se na vrlo kratkim peteljkama, tamnozeleni su, u jesen postanu žuti, narančastocrveni do purpurni. Cvjetovi su bijeli ili ružičasti, promjera do 2,5 cm, skupljeni u vršne metličaste cvatove duge do 20 cm, stvaraju se na ovogodišnjim granama. Prašnici su žuti. Cvate od srpnja do listopada.

Stanište

Prirodno je raširena u Kini, Koreji i Indiji, u Europi se počela uzgajati od 18. stoljeća. Uzgaja se kao ukrasni grm u vrtovima i parkovima, sadi se pojedinačno ili u skupinama te u drvoredima. Odgovara joj stanište punog sunca i plodno, svježe tlo. Zalijevanje je dobro raditi redovito. Krajem zime potrebno je orezati grmove tako da se jednogodišnje grane skrate i suviše tanke grane se odstrane jer one neće cvasti. Također, za vrijeme same cvatnje otkidanjem ocvalih cvjetova možemo potaknuti daljnju cvatnju.

Može se uzgajati nešto sjevernije od svog areala ako se dobro zaštiti od zimske hladnoće. Ponosi tek slabi mraz, ako se uzgaja u ukrasnoj tegli tada se unosi u kuću. Prezimljuje na tamnijem mjestu pri temperaturi od 4-8 °C.

Razmnožava se sjemenom zimi i u proljeće, te drvenastim reznicama krajem ljeta.

Etimologija

Latinsko ime roda Lagerstroemia dano je prema švedskom prirodoslovcu Magnusu Lagerströmu (1691. – 1759.). Ime vrste indica znači indijski, prema izvornom staništu. Na stranim jezicima nazivi su crape myrtle (eng.), lilas d’été, lilas d’Inde, myrte de crêpe (fr.), mirto crespo (tal.), espumilla, árbol de Júpiter, lila de las Indias (špa.), indijska lagerstremija (slo).

Galerija fotografija

Pregled lokacija