Imela Viscum album

Carstvo:
Red:
Santalales
Porodica:
Vrsta:
Viscum album
Sinonimi:
Viscum laxum Boiss. et Reut.

Karakteristike

Bijela imela (Viscum album L.) je zimzelena poluparazitska biljka iz porodice santolina (Santalaceae). Raste u obliku okruglastog grmića često visoko na stablima. Grmovi su snažno razgranati, veliki do 100 cm, kora je tanka, žutozelena i glatka. Listovi su duguljasti, žutozeleni, kožasti, tvrdi i goli, dugi 2-8 cm, široki 1-1,5 cm. Cvjetovi su jednospolni i dvodomni, maleni, žuti, skupljeni po 3-5 u pazušcima listova. Cvatu krajem zime, od veljače do travnja. Plodovi su bijele, okruglaste i sočne bobice veličine graška koje dozrijevaju zimi. One su vrlo ljepljive što im omogućuje da se lako pričvrste za koru stabla te tako proklijaju. Sadrže 1-3 zelenkastobijele sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u područjima središnje Europe i zapadne Azije. Raste kao poluparazit na bjelogoričnim stablima (topola, vrba, bukva…). Premda raste tijekom cijele godine, obično je primijećujemo tek zimi kada stabla ogole. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Naziv roda Viscum potječe od latinske riječi viscum (lijepak za ptice).[1] Ime vrste album znači bijeli. Na stranim jezicima nazivi su European mistletoe, common mistletoe (eng.), Weißbeerige Mistel (njem.), gui blanc, gui des feuillus (fr.), vischio (tal.), muérdago blanco, liga, visco (špa.), visco, visgo (port.), bela omela (slo.).

Upotreba

Ljekoviti su listovi i cvjetovi imele. Vršci grančica se beru na početku proljeća te polagano suše. Njezini ekstrakti se koriste za liječenje pacijenata sa zloćudnim tumorima.[2]

Bobice imele otrovne su no vrlo su ljepljive te ih se može iskoristiti kako bi se napravilo kućno ljepilo.

Srodne vrste

Rod imela broji oko stotinjak vrsta koje rastu kao poluparaziti u obliku grmića visoko na stablima bjelogorice ili crnogorice, no bijela imela jedina je zastupljena u našoj flori. Postoji žuta imela ili ljepak (Loranthus europaeus) koja raste kao poluparazit na stablima hrasta ili pitomog kestena no ona je taksonomski definirana pod drugom porodicom.

Galerija fotografija

Podijeli