Hrastova strizibuba Cerambyx cerdo

Carstvo:
Koljeno:
Arthropoda
Red:
Coleoptera
Porodica:
Vrsta:
Cerambyx cerdo
Sinonimi:
Cerambyx acuminatus Motschulsky, Hammaticherus pfisteri Stierlin

Karakteristike

Hrastova strizibuba (Cerambyx cerdo L.) je kukac kornjaš iz porodice strizibuba (Cerambycidae). Tijelo im je crno, pokrilje je tamnosmeđe ili crvenkastosmeđe prema kraju, donja strana tijela je svjetlija, dužine su do 7 cm. Imaju jako velika ticala koja su kod mužjaka dulja od tijela, kod ženke su otprilike dužine samog tijela. Prednji kolutić im je grubo naboran, noge su duge. Mužjak se još razlikuje od ženke prema tome što ima izduženije tijelo a pokrilje nad zatkom je malo suženo, kod ženke je zaobljeno.

Stanište

Rasprostranjeni su u srednjoj i južnoj Europi. Staništa su im uglavnom hrastova stabla, rjeđe jasen, brijest, grab i orah. Rijetka je vrsta i na rubu je istrebljenja zbog razloga što se u šumama ne dozvoljava da se stara drveća prirodno razgrađuju već se odstranjuju. Strogo je zaštićena vrsta.[1]

Ličinke su bijele, mesnate, duge do 8 cm, za razvoj im je potrebno 3-4 godine a pred sam kraj preobrazbe zakukulje se u površnom sloju kore tako da nakon preobrazbe kukac može lako izaći iz drva. Odrasle strizibube hrane se biljnim sokovima, životni vijek im je obično do mjesec dana. Let im je trom.

Etimologija

Naziv strizibuba dobili su prema zvuku koji proizvode trenjem prsnog kolutića. Na stranim jezicima nazivi su great capricorn beetle (eng.), Großer Eichenbock, Heldbock (njem.), capricorne du chêne, grand capricorne (fr.), cerambice della quercia (tal.), gran capricornio (špa.), hrastov kozliček, strigoš (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli