Preskoči do glavnog sadržaja

Hortenzija

Hydrangea

Karakteristike

Hortenzija (Hydrangea) je rod cvjetnih biljaka iz porodice Hydrangeaceae. Može biti listopadni grm te listopadna ili zimzelena penjačica. Listovi su nasuprotni, jednostavni, jajoliki, nazubljenih rubova, svijetlo zelene boje. Cvjetovi su mali, gusto skupljeni u gronjaste cvatove kupolastih ili plosnatih oblika.

Rod sadrži oko 70 vrsta koje su prirodno rasprostranjene na područjima Azije, Južne i Sjeverne Amerike. Kod nas se uzgajaju isključivo radi dekorativnih vrijednosti.

Latinsko ime roda Hydrangea potječe od grčkih riječi hydor (voda) i aggeion (posuda), navodno zbog staništa i sličnosti ploda sa posudom za vodu.[1]

Uzgoj

Klima i stanište

Hortenziji odgovara vlažno tlo i obilje vode. Osim vlažnosti, tlo treba biti propusno i hranjivo. Najbolje uspijeva na zaštićenim, polusjenovitim mjestima, no bez problema će rasti na izravnom suncu, u tom slučaju morat ćemo je češće zalijevati.

Razmnožavanje

Hortenzija se razmnožava sjemenom ili češće vegetativnim putem, poludrvenastim reznicama koje uzimamo ljeti. S polovice reznice, dugačke oko 8-10 cm, uklonimo listove a ostatak skratimo na pola. Stavimo je u supstrat na polusjenovito mjesto, zalijevamo i čekamo da pusti korijen.

Njega, zaštita i gnojidba

Zahtijeva održavanje vlažnog supstrata zbog čega je ljeti obilno zalijevamo svaki dan kišnicom ili odstajalom vodom. Ukoliko voda sadrži kamenac to se može odraziti na boju cvjetova. Premda voli polusjenovita mjesta, kod nas u Dalmaciji bez problema raste na izravnom suncu, no moramo je zalijevati redovito. U suprotnom polegne lišće i izgleda kao da se sparila.

Gnojimo je u proljeće, za vrijeme sezone intenzivnog rasta traži gnojivo s većim udjelom dušika. Kod cvatnje prihranjujemo je gnojivom za cvatnice. Zalijevanjem biljke ekološkim preparatima na bazi željeza sprečavamo pojavu kloroze, odnosno žućenja listova uz zadržavanje zelene nervature.

Boja cvijeta ovisi o pH tla, tako ukoliko želimo plave cvjetove, tlu možemo dodati borovih iglica, ili malo zemlje koja se nalazi ispod bora, jele…na taj način zakiseljujemo tlo, a kiselost daje plavu boju. Bijele hortenzije nisu pod utjecajem pH tla.

Hortenzija stvara cvjetne pupove na jednogodišnjim izbojima te ju je najbolje što manje orezivati. Ukoliko dođe do oštećenja prilikom mrazeva, grmolike vrste režemo do zemlje, no moramo imati na umu da će u tom slučaju cvasti tek iduće godine.
Iznimka je hortenzija metličastih cvjetova kod koje orezujemo ovogodišnje izboje u kasnu zimu, ostavljajući pri tom nekoliko pupova.

Vrste

  • Velelisna hortenzija (Hydrangea macrophylla) – listopadni grm, cvate cijelo ljeto.
  • Hortenzija penjačica (Hydrangea anomala ssp. petiolaris) – naraste i do 15 m, također cvate ljeti. Pogoduje joj sjeverna strana.
  • Glatka hortenzija (Hydrangea arborescens) – raste kao niže stabalce.

Ukoliko nemamo dovoljno mjesta u vrtu, hortenziju bez problema možemo uzgajati u velikim posudama.

Upotreba

Okruglasti cvatovi hortenzije cijenjeni su kao suho cvijeće u ukrasnim aranžmanima. Stabljike odrežemo i obješene sušimo u suhoj i prozračnoj prostoriji na nekoliko tjedana.

Galerija fotografija

Pregled lokacija