Himalajski cedar Cedrus deodara

Carstvo:
Red:
Pinales
Porodica:
Vrsta:
Cedrus deodara
Sinonimi:
Abies deodara (Roxb. ex D.Don) Lindl., Larix deodara (Roxb. ex D.Don) K.Koch, Pinus deodara Roxb. ex D.Don

Karakteristike

Himalajski cedar (Cedrus deodara (Roxb.) G.Don) je zimzeleno stablo iz porodice borovki (Pinaceae). Naraste do 50 m visine. Promjer stabla iznosi do 3 metra. Krošnja je u početku piramidalna i povijenog vrha, u starosti je vrh tup. Mlade grane su gusto prekrivene dlakama. Listovi su igličasti, svijetlozeleni do plavkastozeleni, dugi 3,5-5 cm, ušiljeni, mekani, skupljeni po 20-30 u čuperku. Cvate u rujnu i listopadu. Muški cvjetovi su dugi oko 5 cm, ženski češeri su dugi 7-10 cm, široki 5-6 cm, čunjasti, zaobljenog vrha, u početku ljubičasti, kasnije smeđi. Dozrijevaju nakon 12 mjeseci, sadrže okriljene, gole ili malo dlakave sjemenke.

Od kultivara možemo napomenuti ‘Aurea‘ koji ima zlatnožute iglice, ‘Crassifolia‘ ima kratke i debele iglice, ‘Robusta‘ je robusnog rasta, povijenih grana s dugim iglicama plavkastozelene boje i ‘Argenta‘ koji ima srebrnaste iglice.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj Aziji na području Himalaja (Indija, Pakistan, Tibet, Nepal), na 1100-4000 m nadmorske visine. Često se uzgaja pojedinačno ili u grupama kao ukrasno stablo u parkovima i dvorištima. Razmnožava se sjemenom ili vegetativno reznicama. Odgovaraju mu sunčana i polusjenovita staništa, zaštićen prostor, lagano kisela tla, duboka, dobro drenirana i duboka zemljišta. Podnosi sjenovita mjesta, otporan je na hladne temperature do -15°C, osjetljiv je na mraz. Češere počinje stvarati s oko 10 godina.

Etimologija

Latinsko ime roda Cedrus potječe od grčke riječi kédros, antičko ime za razne četinare. Ime vrste deodara znači drvo bogova, potječe od sanskrstih riječi deva (bog) i dara (drvo), od drva su se radili sveti predmeti i cijenila se veličanstvenost stabla i trajnost njegova drva.[1]

Na stranim jezicima nazivi su deodar cedar, Himalayan cedar (eng.), Himalaya-Zeder (njem.), cèdre de l’Himalaya, cèdre sacré (fr.), cedro dell’Himalaya (tal.), cedro del Himalaya, cedro deodar, cedro de la India (špa.), cedro-do-himalaia, cedro-deodara (port.), himalajska cedra (slo.), himalajski kedar (sr.).

Upotreba

Destilacijom drvva proizvodi se eterično ulje koje je u aromaterapiji korisno za limfnog sustava, za tretiranje celulita i u preparatima za njegu kose.

Galerija fotografija

Podijeli