Hamamelis Hamamelis virginiana

Carstvo:
Red:
Saxifragales
Vrsta:
Hamamelis virginiana
Sinonimi:
Hamamelis corylifolia Moench, Hamamelis macrophylla Pursh

Karakteristike

Virinijski hamamelis (Hamamelis virginiana L.) je listopadni grm ili niže stablo iz porodice Hamamelidaceae. Uspravne je i otvorene krošnje, naraste do 5 metara visine. Kora je svijetlosmeđa i glatka. Mlade grane su dlakave, kasnije ogole, prekrivene bjelkastim lenticelama, kasnije poprimi crvenkastosmeđu boju i postane glatka. Listovi su naizmjenični, ovalni , kratko ušiljeni ili tupi, na rubovima slabo i tupo ili valovito nazubljeni, dugi 4-16 cm, široki 3-13 cm, nalaze se na dlakavoj peteljci dugoj 5-15 mm, na licu su tamnozeleni, na licu svjetliji, ujesen poprime žutu boju prije nego otpadnu. Cvjetovi su dvospolni, izraženih žutih kruničnih listova koji su dugi i do 2 cm, po 3-4 su skupljeni, cvatu u jesen u vrijeme opadanja listova. Plod je gusto dlakavi, drvenasti tobolac dug oko 1 cm, sadrži 2 sjemenke. Dozrijeva u rujnu i listopadu iduće godine kada naglo izbacuje sjemenke na nekoliko metara udaljenosti.

Stanište

Rasprostranjen je u istočnoj Sjevernoj Americi. U Europu je unešena 1736., uzgaja se kao ukrasna biljka.

Etimologija

Latinski naziv roda Hamamelis potječe od grčkih riječi hama (istrovremeno) i melon (plod) zbog istog vremena cvatnje i dozrijevanja plodova. Ime vrste virginiana odnosi se na saveznu državu Virginia u istočnom dijelu Sjeverne Amerike. Na stranim jezicima nazivi su American witch-hazel (eng.), Virginische Zaubernuss, Herbstblühende Zaubernuss, Virginischer Zauberstrauch (njem.), amamelide (tal.), avellano de bruja, escoba de bruja, avellana que se rompe (špa.), viržinski nepozebnik (slo.).

Upotreba

Proizvodi se hidrolat (cvjetna vodica) koji nalazi primjenu u prirodnoj kozmetici radi snažnog protuupalnog i regenerativnog djelovanja. Koristan je kod crvenila i upalnih stanja kože. Koristi se kod hemoroida i proširenih vena.

Galerija fotografija

Podijeli