Preskoči do glavnog sadržaja

Halerova zečica

Phyteuma ovatum

Karakteristike

Halerova zečica ili jajasta zečica (Phyteuma ovatum Honck.) je trajna zeljasta biljka iz porodice zvončića (Campanulaceae). Stabljika je visoka 50-100 cm, mesnata, šuplja. Listovi su trokutasti, široki koliko i dugački, u osnovi srcasti, gornji listovi su sjedeći, nepravilno nazubljeni, donji listovi su na dugim peteljkama, gornji listovi su sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, dugi 2-10 cm, crnkastoljubičasti, gusto skupljeni u ovalno cilindrične cvatove koji se nakon cvatnje izdužuju. Pricvjetni listovi su nazubljeni, duži od cvjetova, dugi 5-7 cm, široki oko 1 cm. Prašnika ima 5, dlakavi su na osnovi. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je kapsula koja sadrži brojne sitne, glatke sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Europi, od Španjolske do Hrvatske i Srbije. Raste na sunčanim i polusvjetlim, vlažnim, humusnim tlima, u listopadnim šumama i na pašnjacima.

Etimologija

Naziv roda Phyteuma potječe od grčke riječi phyteuma, phyton (biljka).[1] Ime vrste ovatum ukazuje na oblik ovalno cilindričnih cvatova. Na stranim jezicima nazivi su Haller’s rampion, dark rampion (eng.), Hallers Teufelskralle (njem.), raiponce ovoïde, raiponce ovale, raiponce de Haller (fr.), raponzolo coda-di-volpe, raponzolo plumbeo (tal.), jajčasti repuš (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi prizemni listovi koriste se sirovi u salatama ili kuhani u varivima. Jestiv je i korijen, bogat je škrobom.[2]

Galerija fotografija

Pregled lokacija