Preskoči do glavnog sadržaja

Grah

Phaseolus vulgaris

Karakteristike

Grah (Phaseolus vulgaris L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Stabljika je tanka, uspravna i, ovisno o sorti, grmolika ili penjačica. Visoke sorte mogu narasti i do 3 metra visine. Korijen je vretenast, s brojnim kvržicama. Listovi su naizmjenični, nalaze se na dugim peteljkama, sastavljeni su od tri liske ušiljenog vrha uz kojih se nalaze mali palistići. Cvjetovi su dvospolni, nepravilni, po pet su skupljeni u grozdaste cvatove. Dvostrukog su ocvijeća, čaška je cjevastozvonasta s pet kraćih zubaca, vjenčića je bijele, žućkaste, ljubičaste boje. Plodnica tučka je nadrasla i nosi više sjemenih zametaka, prašnika je deset i svi su srasli u cijev osim jednog koji je slobodan. Javljaju se tijekom ljeta. Nakon oprašivanja stvaraju se mahune duge 10-20 cm koje sadrže više sjemenki bubrežastog oblika.

Prirodno potječe iz Južne Amerike a u Europu je unesen u 16. stoljeću. Uzgaja se kao povrtna kultura.

Kalendar sjetve i sadnje

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sjetve, presađivanja i očekivanu berbu kroz mjesece, prilagođeno za kontinentalnu klimu.

Sijanje na zaštićeno Sijanje na otvoreno Presađivanje Berba
Siječanj
- - - -
Veljača
- - - -
Ožujak
- - - -
Travanj
- - - -
Svibanj
- - -
Lipanj
- - -
Srpanj
- - - -
Kolovoz
- - -
Rujan
- - -
Listopad
- - - -
Studeni
- - - -
Prosinac
- - - -

Etimologija

Ime vrste vulgaris znači uobičajen, čest. Na stranim jezicima nazivi su bean (eng.), Gartenbohne, Fisole (njem.), haricot (fr.), fagiolo (tal.), judías, frijoles, porotos (špa.), fižol (slo.), pasulj (sr.).

Uzgoj

Dvije su glavne podjele graha – visoki grah i niski.

Visokom grahu potrebno je omogućiti čvrst oslonac kako bi mogao neometano rasti i više od 2 metra. On se prilikom penjanja prihvaća i omata oko potpornja s lijeve strane. Na slikama se vidi postavljena mreža na bambusove štapove koja je u početku djelovala prikladno međutim kako je grah počeo rast i stvarati mahune, zbog silne težine bilo je potrebno ojačati mrežu dodatnih kolcima te grahove izdanke koji se više nisu imali kud penjati u visinu, usmjeravati na slobodna mjesta pa makar horizontalno.

Nakon branja mahuna umjesto čupanja biljke se odrežu iznad zemlje te puste da se korijen razgradi. Na njegovim žilama rastu obogaćuje tlo dušikom te je grah tako dobra pretkultura za biljke kojima je potrebna veća količina dušika radi stvaranja izdašnijih listova – kupusnjače.

Grah se lako skladišti i može biti dostupan tokom cijele godine.

Upotreba

Za jelo se koriste nezrele mahune ili zrele sjemenke. Zbog visokog sadržaja bjelančevina i ugljikohidrata jedna je od najhranjivijih namirnica.

Lupine graha ljekovite su, smanjuju količinu šećera u krvi i mokraći. Jedna žlica lupina kuha se 2 sata u pola litre vode te se čaj pije tokom dana u malim gutljajima. Kako ne sadrži gluten mogu ga koristiti oboljeli od celijakije.

Galerija fotografija

Pregled lokacija