Preskoči do glavnog sadržaja

Gorušičin bijelac

Leptidea sinapis

Karakteristike

Gorušičin bijelac (Leptidea sinapis L.) je leptir iz porodice bijelaca (Pieridae). Krila su na gornjoj površini bijela, kod mužjaka je na vrhu okrugla crna pjega, kod ženke svjetlija, a na donjoj strani je blijeda zelenkasta mrežasta šara. Promjera krila je oko 3,5-4,5 cm.

Leti od travnja do listopada u 2-3 generacije. Let mu je karakteristično nespretan i spor.

Ženka pojedinačno polaže jajašca na naličju listova biljaka iz roda kukavičica (Lathyrus) i svinduša (Lotus). Jajašca su bjelkastožuta, duguljasta, rebrasta. Možemo ih naći od travnja do kolovoza, gusjenice se izlegnu nakon tjedan dana. Gusjenica je zelena, žutih bočnih pruga, obrasla nježnim dlakama, vitka, duga 25-30 mm. U tom stadiju je 3-4 tjedna dok se ne zakukulji. Kukuljica je duguljasta, na krajevima ušiljena, središnji dio je izbočen, svijetlozelene je boje, crvenožutih bočnih pruga, pričvršćena ljepljivim nitima blizu biljka hraniteljica te u takvom obliku prezimljuje.

Stanište

Rasprostranjena je vrsta u većem dijelu Europe i Azije. Raširen u šumarcima, uz rubove šuma, uz rijeke i nasipe, na cvjetnim livadama. Kod nas ga ima kako u kontinentalnom dijelu, tako i u primorskom području uključujući i na otocima. Možemo ga naći od nizinskog područja do planinskih pojasa oko 2300 m nadmorske visine.

Etimologija

Ime vrste sinapis grčka je riječ te ukazuje na biljke hraniteljice u roda gorušica (Sinapis). Na stranim jezicima nazivi su wood white (eng.), Senfweißling, Tintenfleck-Weißling, Leguminosen-Weißling (njem.), piéride de la moutarde, piéride du lotier (fr.), blanca esbelta (špa.), navadni frfotavček (slo.), obični mlinar (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija