Preskoči do glavnog sadržaja

Gorski prisadnik

Jasione montana

Karakteristike

Gorski prisadnik (Jasione montana L.) jednogodišnja ili dvogodišnja biljka iz porodice zvončića (Campanulaceae). Stabljika je uspravna, jednostavna ili razgranata u osnovi, u donjem dijelu kratko dlakava, visoka 10-50 cm. Listovi su lancetasti, dugi 2-3 cm, široki 5-8 mm, stršeće dlakavi, valoviti, skupljeni u rozeti, listovi na stabljici su naizmjenični i sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, plavkastoljubičasti, skupljeni u glavičaste cvatove promjera 12-20 mm. Listovi ovoja su jajoliko lancetasti, kratko nazubljeni, znatno kraći od glavice. Prašnika ima 5, antere su plavkaste. Cvate od svibnja do rujna. Plod je kapsula koja sadrži sićušne svijetlosmeđe sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Raste na vrištinama, na pješčanim i kamenitim staništima na sunčanim staništima, na suhom tlu neutralne ili češće kiselkaste reakcije.

Etimologija

Naziv roda Jasione nesigurnog je značenja, možda potječe od grčke riječi iasis (liječenje), zbog ljekovitosti.[1] Ime vrste montana ukazuje na gorska staništa. Na stranim jezicima nazivi su blue bonnets, blue buttons, blue daisy, sheep’s bit (eng.), Berg-Sandglöckchen, Berg-Sandrapunzel (njem.), jasione des montagnes (fr.), botón azul (špa.), gorski ovčin (slo.).

Galerija fotografija