Preskoči do glavnog sadržaja

Gorostasna jela

Abies grandis

Karakteristike

Gorostasna jela (Abies grandis (Douglas ex D. Don) Lindley) je crnogorično stablo iz porodice (Pinaceae). Naraste oko 40-80 m visine tvoreći piramidalnu krošnju. Kora je u početku siva, kasnije smeđa i ispucana, mlade grančice su svijetlosmeđe i dlakave. Pupovi su mali, okruglasti i smolasti. Iglice su mekane i elastične, duge 2-6 cm, široke oko 2 mm, na licu tamnozelene, na naličju su vidljive dvije bijele pruge. Rastu u jednoj razini, u osnovnom dijelu su zavijeni, kada se protrljaju među prstima ispuštaju aromatičan miris nalik na naranču. Cvjetovi se razvijaju na prošlogodišnjim granama, cvatu u travnju i svibnju. Muški cvjetovi su mali, žuti i okrugli, ženski su valjkasti i uspravni, svijetlozeleni češeri koji kada dozriju postanu tamnosmeđi. Dugi su 6-12 cm, široki 3,5-4,5 cm,cilindričnog oblika, sadrže oko 100-150 ljusaka ispod kojih nose okriljene sjemenke. Dozrijevaju 6 mjeseci nakon oprašivanja.

Stanište

Rasprostranjena je u zapadnoj Sjevernoj Americi, raste od nizina do planinskog područja od 1800 m nadmorske visine. Otporna je na hladne temperature, osrednje je brzine rasta. Najviše izmjereno stablo visoko je 81,4 metra, nalazi se u krajnjem sjeverozapadnom dijelu SAD-a. Kod nas neće narasti visoki primjerci. Sjemenu pogoduje stratifikacija na hladnim temperaturama 2-5 tjedna prije sijanja. Živi do 25o godina. Uzgaja se kao soliterno stablo.

Etimologija

Latinsko ime roda Abies stari je naziv kod Rimljana. Potječe od latinske riječi abire (rasti), čime se upućuje na visoke visine koje neke vrste jela mogu doseći. Ime vrste grandis znači velik. Na stranim jezicima nazivi su grand fir, giant fir, lowland white fir, great silver fir, western white fir, Oregon fir (eng.), Küsten-Tanne, Riesen-Tanne (njem.), sapin de Vancouver, sapin géant (fr.), abete di Vancouver (tal.), abeto de Vancuver, abeto grande, abeto gigante (špa.), orjaška jelka, velika jelka (slo.), džinovska jela (sr.).

Upotreba

Mlade iglice mogu se koristiti u čajevima a jestiv je unutrašnji dio kore, koji se melje u prah i koristi u juhama.[1]

Drvo je lagano i mekano, slabije trajnosti i kvalitete.

Galerija fotografija

Pregled lokacija