Preskoči do glavnog sadržaja

Gorki trolist

Menyanthes trifoliata

Karakteristike

Gorki trolist ili močvarna trolistica (Menyanthes trifoliata L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice trolistica (Menyanthaceae). Stabljika je uspravna, gola, bez listova, naraste 15-30 cm visine. Podanak je horizontalan, puzav, razgranat i valjkast, debeo oko 1 cm. Listovi su prizemni, trodijelni, nalaze se na dugoj peteljci, liske su im obrnuto jajaste i cjelovitih rubova. Cvjetovi su dvospolni, pravilni,  gusto skupljeni po 10-20 u uspravne grozdaste cvatove na vrhu stabljike. Dvostrukog su ocvijeća, čašku čine pet zelenih lapova, vjenčić je građen od pet duguljastih, bijelih latica koje su gusto prekrivene bijelim dlačicama. Tučak je s nadraslom jednogradnom plodnicom, prašnika je pet. Cvatu u svibnju i lipnju. Plod je okruglasta kapsula promjera 6-7 mm, sadrži nekoliko svijetlosmeđih, jajolikih, glatkih sjemenki.

Stanište

Rasprostranjena je vrsta u srednjoj Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Staništa su joj bare i močvare i zbog smanjivanja staništa ugrožena je biljka i strogo zaštićena.[1]

Etimologija

Naziv roda Menyanthes potječe od grčke riječi menyo (objavljujem) i anthos (cvijet), zbog upadljivih cvjetova. Ime vrste trifoliata znači trolisni.[2] Na stranim jezicima nazivi su bogbean, buckbean (eng.), Fieberklee, Bitterklee (eng.), trèfle d’eau (fr.), trifoglio fibrino, trifoglio d’acqua (tal.), trébol de río, trébol de agua (špa.), navadni mrzličnik, grenka deteljica (slo.).

Jedina je vrsta u svom rodu.

Upotreba

U slučaju nužde jestiv je podanak, kuha se oko 30 minuta uz višekratno mijenjanje vode ili se suše i melje u brašno.[3]

U narodnoj medicini koristio se list koji zbog gorkog okusa djeluje stimulira funkciju jetre, potiče apetit i poboljšava probavu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija