Preskoči do glavnog sadržaja

Gorkasti pelin

Artemisia abrotanum

Karakteristike

Gorkasti pelin ili gorko božje drvce (Artemisia abrotanum L.) je trajna vazdazelena biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je razgranata, drvenasta, uspravna, gola ili rijetko dlakava, visoka do 1,5 metar. Listovi su naizmjenični, dugi 3-6 cm, perasto razdijeljeni na tanke i uske, plavkastozelene segmente, donji listovi su dvostruko a gornji jednostruko perasti, na licu goli, naličje je prekriveno sivim dlačicama, kada se smrve među prstima aromatičnog su mirisa. Cvjetovi su sitni, cjevasti, blijedožuti, skupljeni do 20 u glavičaste cvatove promjera 2-5 mm. Cvate od kolovoza do listopada. Plod je svijetlosmeđi ahenij.

Stanište

Rasprostranjena je u jugoistočnoj Europi i jugozapadnoj i središnjoj Aziji, udomaćena je na nekim lokacijama u Sjevernoj Americi. Raste na sunčanim mjestima, na neutralnim, vapnenačkim tlima, na neobrađenom zemljištu. Uzgaja se kao ukrasna biljka u vrtovima gdje je suha zemlja, šljunak i kamen. Otporna je na sušu. Razmnožava se dijeljenjem korijena.

Otporna je na niske temperature, u jesen ju je potrebno orezati. Sakuplja se u doba cvatnje od lipnja do kolovoza.

Etimologija

Latinsko ime roda Artemis dan je u čast božice Artemide grčke mitologije zbog priče da je dala pelin kentauru Hironu kao lijek za ljude. Ime vrste abrotanum potječe od grčke riječi abrotanum (besmrtan), što upućuje na ljekovito djelovanje biljke. Na stranim jezicima nazivi su southernwood, lad’s love, southern wormwood (eng.), Eberraute, Stabwurz (njem.), abrotano (tal.), abrašica, abraščica (slo.).

Upotreba

U malim količinama listovi se koriste za aromatiziranje biljnih likera. Od stabljike se dobiva žuta boja za bojanje tkanine. Suhi listovi mogu se koristiti u ormarima protiv moljaca.

Galerija fotografija

Pregled lokacija