Preskoči do glavnog sadržaja

Gomoljasta gostanka

Phlomoides tuberosa

Karakteristike

Gomoljasta gostanka ili jeruzalemska kadulja (Phlomis tuberosa L.) je trajna biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je uspravna, jednostavna ili razgranata, bridasta, gola i šuplja, visoka do 150 cm. Podanak je valjkast. Listovi su duguljasto jajoliki ili trokutasti, srcaste osnove ili streličaste, nazubljenih rubova, naborani, donji listovi imaju dugu peteljku, gornji kratku. Cvjetovi su ružičasti, veliki oko 1,5-2 cm, dvousnati, skupljene u prividne pršljenaste cvatove. Cvate od svibnja do srpnja. Plodovi su dlakavi. u suhim šumama do planinskog pojasa.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, jugozapadnoj i sjevernoj Aziji do Kine i Mongolije. Raste na sunčanim, toplim i suhim tlima siromašnim dušikom. Uzgaja se kao ukrasna biljka, odgovara joj plodna i dobro drenirana zemlja.

Etimologija

Naziv roda potječe od grčke riječi phlox (plamen), jer su se listovi neke vrste koristili kao fitilj u svjetiljkama. Ime vrste tuberosa znači gomoljast.[1] Na stranim jezicima nazivi su Jerusalem sage (eng.), Knollen-Brandkraut (njem.).

Upotreba

Jestiv je gomolj, bogat je škrobom. Kao sirov je gorkog okusa, može se jesti kuhan, pečen ili se suše i melje u brašno.[2]

Galerija fotografija

Pregled lokacija