Preskoči do glavnog sadržaja

Golemi mamutovac

Sequoiadendron giganteum

Karakteristike

Golemi mamutovac ili golema sekvoja (Sequoiadendron giganteum (Lindl.) J.Buchh.) jedina je vrsta iz roda sekvoja (Sequoiadendron) koja pripada porodici čempresovka. Kora je crvenosmeđe boje, ljušti se u vlaknima i toliko je mekana da se smatra da se može probiti šakom bez ozljeđivanja. Grane su u početku guste, kod starijih stabala nedostaju u donjem dijelu. Listovi su igličasti, spiralno poredani u tri uzdužna reda, sivozeleni, ušiljeni, dužine 3-6 mm. Cvate u veljači i ožujku. Muški cvjetovi su žuti, skupljeni u mace, smješteni pazušno i vršno, ženski su zeleni, skupljeni u vršne mace. Češeri su u početku uspravni, kasnije viseći, crvenosmeđi, okruglasto izduženi, dugi 4-8 cm, čine ih 25-40 ljusaka a ispod svake ljuske nalazi se 5 sjemenki. Sjemenke su plosnate, duge 3-6 mm, imaju uska krilca. Dozrijevaju krajem iduće godine.

Brojke su impresivne – promjer debla može biti do 17 metara tvoreći koru debljine do 90 cm.  Zbog takve debljine stabla su otporna na šumske požare, a otporna su i na niske temperature do – 30 °C. U prosjeku rastu visine 50-85 metara. Najviše izmjereno stablo je 94,8 metara tvoreći promjer debla preko 17 m. Najstarije stablo staro je 3500 godina. Najveće stablo mjereno prema deblu je General Sherman. Nazvano je u čast William Shermanu (1820. – 1891.) koji je bio general za vrijeme trajanja američkog građanskog rata (1861. – 1865.). Ono je visoko je 83,8 metra, promjer debla mu je 7,7 metra i predviđa se da je staro 2300-2700 godina.

Stanište

Prirodno se vrste nalaze u zapadnoj Sjevernoj Americi, točnije u središnjem dijelu Kalifornije (Sierra Nevada) iznad 1500 metara nadmorske visine gdje postoji oko 500-tinjak primjeraka. Raste zajedno sa žutim borom (Pinus ponderosa), kalifornijskim libocedrom (Calocedrus decurrens) i koloradskom jelom (Abies concolor). U Europi se uzgaja od 19. stoljeća. U našim krajevima može ga se naći primjerice u parku Arboretum Opeka koji se nalazi u sjevernom dijelu Hrvatske. Biljke se teško razmnožavaju u prirodnom staništu, također i ljudskim razmnožavanjem. Otporne su na mraz i kratkotrajne niske temperature do -24°C. Odgovara joj dobro drenirano, svježe, vapnenačko tlo i staništa sa dosta svjetla.

Etimologija

Latinski naziv roda Sequoiadendron dano je prema Georgeu Gistu (1770. – 1840.) poznatom pod imenom Sequoyah. On je živio s indijanskim plemenom Cherokee u zapadnoj Americi za koje je razvio njihovu abecedu čime im je omogućio znanje pisanja i čitanja. Naziv roda je složenica njegovog imena i grčke riječi dendron (stablo). Ime vrste giganteum znači divovski. Na stranim jezicima nazivi su su giant sequoia, giant redwood, Sierra redwood, Wellingtonia (eng.), Riesenmammutbaum, Berg-Mammutbaum, Wellingtonie (njem.), séquoia géant (fr.), sequoia gigante, wellingtonia (tal.), secuoya, secoya gigante, wellingtonia, secoya de Sierra (špa.), sequoia-gigante (port.), mamutovec, orjaška sekvoja, gorska sekvoja (slo.), džinovska sekvoja (sr.).

Galerija fotografija