Preskoči do glavnog sadržaja

Golema dvoprstenka

Catathelasma imperiale

Karakteristike

Golema dvoprstenka (Catathelasma imperiale (Quél.) Singer) je jestiva gljiva iz porodice Tricholomataceae. Klobuk je u početku zatvoren i jako podvijenog ruba, kasnije postane izbočen i naposljetku raširen, mesnat je i tvrd, u sredini često ispucan, širok 15-20 cm. Listići su kremasti, oštrica je crnkasta, gusti su i spuštaju se po stručku. Stručak je u početku bjelkast, kasnije postane žućkast, pun je, tvrd, u donjem dijelu sužen, ima dvostroki vjenčić, visok je 6-12 cm, debeo 2-5 cm. Meso je bijelo, tvrdo, izraženog mirisa na brašno. Spore su eliptične, glatke, otrusina je bjelkasta.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi, kod nas je zabilježena samo u Gorskom kotaru. Raste u skupinama od kraja ljeta do sredine jeseni u crnogoričnim šumama (smreka, jela, bor) planinskih područja. Rijetka je vrsta, u Crvenoj knjizi gljiva Hrvatske vodi se kao ugrožena zbog malobrojnosti populacije i strogo je zaštićena.[1]

Etimologija

Ime vrste imperiale znači carski. Na stranim jezicima nazivi su imperial mushroom (eng.), armillaire impériale (fr.), fungo patata, agarico imperiale (tal.), kolobarna dvovenčnica (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, može se i kiseliti no kako je ugrožena vrsta bolje ju je prepustiti prirodi.

Galerija fotografija

Pregled lokacija