Preskoči do glavnog sadržaja

Gola ljepika

Adenostyles alpina

Karakteristike

Gola ljepika (Adenostyles alpina (L.) Bluff et Fingerh.) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, okrugla, rebrasta, u vršnom dijelu razgranata i dlakava, visoka 30-80 cm. Listovi su naizmjenični, okruglasto bubrežasti, duboko srcoliko urezani, veliki 10-14 cm, jednolično nazubljenih rubova, na licu zeleni, naličje je sivozeleno, nalaze se na jako dugim peteljkama koje nemaju uške kao srodna siva ljepika (Adenostyles alliariae). Cvjetovi su dvospolni, blijedoružičasti, skupljeni u uske glavice duge oko 1 cm a mnogobrojne glavice čine guste gronjaste cvatove na vrhovima stabljika. Cvate u srpnju i kolovozu. Plod je duguljasta roška sa kunadrom.

Stanište

Rasprostranjena je u južnoj Europi, raste na vlažnim i kamenitim mjestima u visoko gorskom i planinskom pojasu, do 1700 m nadmorske visine.

Etimologija

Naziv roda Adenostyles potječe od grčkih riječi adèn (žlijezda) i stylos (stup) zbog žlijezda na vratu tučka.[1] Ime vrste alpina ukazuje na planinska staništa. Na stranim jezicima nazivi su Grüner Alpendost (njem.), adénostyle des Alpes, adénostyle glabre (fr.), avolaccio verde (tal.), goli lepen (slo.).

Galerija fotografija