Preskoči do glavnog sadržaja

Gola ljepika

Adenostyles alpina

Karakteristike

Gola ljepika (Adenostyles alpina (L.) Bluff et Fingerh.) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, okrugla, rebrasta, u vršnom dijelu razgranata i dlakava, visoka 30-80 cm. Listovi su naizmjenični, okruglasto bubrežasti, duboko srcoliko urezani, veliki 10-14 cm, jednolično nazubljenih rubova, na licu zeleni, naličje je sivozeleno, nalaze se na jako dugim peteljkama koje nemaju uške kao srodna siva ljepika (Adenostyles alliariae). Cvjetovi su dvospolni, blijedoružičasti, skupljeni u uske glavice duge oko 1 cm a mnogobrojne glavice čine guste gronjaste cvatove na vrhovima stabljika. Cvate u srpnju i kolovozu. Plod je duguljasta roška sa kunadrom.

Stanište

Rasprostranjena je u južnoj Europi, raste na vlažnim i kamenitim mjestima u visoko gorskom i planinskom pojasu, do 1700 m nadmorske visine.

Etimologija

Naziv roda Adenostyles potječe od grčkih riječi adèn (žlijezda) i stylos (stup) zbog žlijezda na vratu tučka.[1] Ime vrste alpina ukazuje na planinska staništa. Na stranim jezicima nazivi su Grüner Alpendost (njem.), adénostyle des Alpes, adénostyle glabre (fr.), avolaccio verde (tal.), goli lepen (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija