Preskoči do glavnog sadržaja

Glogov bijelac

Aporia crataegi

Karakteristike

Glogov bijelac (Aporia crataegi L.) je vrsta dnevnog leptira iz porodice lastinrepaca (Papilionidae). Krila su bijela, bez ikakvih pjega, rubovi i rebra su crno poprašeni. Promjer krila je 5,5-6,5 cm. Javlja se u jednoj generaciji, leti od travnja do srpnja.

Ženka u lipnju i srpnju polaže jajašca u skupinama na naličje listova gloga, breskve, šljive, trnine, brekinje… Jajašca su mala i žuta, njihov stadij traje 2-3 tjedna. Gusjenica je crna, na donjoj strani siva, ima dvije narančaste do smeđe uzdužne pruge, prekrivena je nježnim dlakama, duga 4-5 cm. Gusjenice žive u koloniji, proždrljivo se hrane listovima i na biljkama mogu napraviti veliku štetu. Kukuljica je zelenkasta, crnih pjega, izduljena, na jednom kraju zaobljena, drugi dio je ušiljen, pričvršćena je na biljci domaćinu. Stadij kukuljice traje 2-3 tjedna.

Stanište

Rasprostranjen je na području gotovo cijele Europe izuzev velike Britanije i sjevera Skandinavije, te u Aziji i Sjevernoj Americi. Staništa su mu livade, rubovi šuma, grmlja, od nizina do 2000 m nadmorske visine. Kod nas je svugdje raširen, uključujući i na otocima.

Etimologija

Ime vrste crataegi odnosi se grmove gloga (Crataegus). Na stranim jezicima nazivi su black-veined white (eng.), Baum-Weißling (njem.), gazé, piéride de l’aubépine (fr.), pieride del biancospino (tal.), blanca del majuelo (špa.), glogova belinka (slo.), glogovac (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija