Preskoči do glavnog sadržaja

Giht

Pregled sadržaja

Giht

Giht je upalna bolest zglobova koja nastaje prekomjernim nakupljanjem mokraćne kiseline u krvi. Kristali koje ona tvori talože se u zglobovima, najčešće u zglobu nožnog palca te kao posljedica uzrokuju otekline i jake bolove.

Višak mokraćne kiseline nakuplja se u krvotoku i prolazi kroz bubrege gdje se kroz urin eliminira. Ako je bubrezi nisu u stanju dovoljno brzo izlučiti a lošom prehranom sve se više stvara, dolazi do nakupljanja mokraćne kiseline što se zove hiperuricemija.

Loša prehrana uključuje prekomjernu konzumaciju hrane bogate purinima (meso, također i riblje meso), te alkoholnih pića koja usporavaju izlučivanje mokraćne kiseline.
U povijesti je giht bio poznat kao ‘bolest kraljeva‘ zbog prekomjernog unosa obilja hrane i pića.

Terapija

Uz nužne promjenu režima prehrane, potrebno je eliminirati suvišnu mokraćnu kiselinu te smanjiti upalu.

Za eliminiranje mokraćne kiseline koriste se biljke koje imaju diuretičko djelovanje – najpoznatija je kopriva. Kopriva je izuzetna biljka kod bilokakvog čišćenja organizma. Taj korov s kojim smo svi dobro upoznati odlično je sredstvo za poticanje izlučivanja mokraće i posve je sigurna biljka.

 • List koprive
 • 2 žlice suhog lista koprive preliju se kipućom vodom te ostavi poklopljeno 10 minuta. Takav čaj pije se 3x dnevno između obroka minimalno mjesec dana

Upala se može lokalno smanjiti, no ona je samo odgovor organizma na taloženje kristala u zglobu te se tretira samo kratkoročno kada nastupi. Napravi se 15%tna uljna mješavina od eteričnih ulja koja imaju protuupalno i analgetičko djelovanje (borovica, muškatni oraščić, limunski eukaliptus, ružmarin cineol i kamfor, zimzelen…) u biljnom ulju.

 • 30ml primjer recepture
  • 30 kapi borovice (Juniperus communis)
  • 30 kapi limunskog eukaliptusa (Eucalyptus citriodora)
  • 30 kapi ružmarina kemotipa cineol (Rosmarinus officinalis)
  • do vrha macerat gospine trave