Preskoči do glavnog sadržaja

Fuksija

Fuchsia x hybrida

Karakteristike

Fuksija (Fuchsia x hybrida) je cvatuća trajnica iz porodice pupoljki (Onagraceae). Dobila je ime po njemačkom botaničaru iz 16. stoljeća Leonhartu Fuchsu. Riječ je o grmolikoj biljci čiji cvjetovi mogu rasti pojedinačno ili u skupinama. Razlikuju se prema veličini, obliku i boji. Mogu biti jednostavni, poluispunjeni i ispunjeni. Dolaze u raznim nijansama bijele, ružičaste i crvene boje. Najčešće su dvobojni.

Latinsko ime roda Fuchsia dano je u čast njemačkom botaničaru Leonhartu Fuchsu (1501. – 1566.).[1]

Klima i stanište

Najbolje uspijeva u djelomičnoj sjeni. Za uspješan rast treba joj osigurati obilje svjetla, no trebamo je držati dalje od izravna sunca. Ukoliko je smjestimo na osunčan položaj javit će se opekline na listovima koji potom otpadaju, a cijela biljka ugiba.  Potrebno joj je dobro propusno tlo.

Uzgoj

Fuksiju možemo uzgojiti iz sjemena, međutim češće se uzgaja iz zelenih reznica. Ljeti, najbolje u srpnju i kolovozu, uzmemo reznice duljine 5-8 cm s tri para listova, zadnji par odstranimo. Ukorijenjuju se u vodi ili u mješavini treseta i pijeska. Postotak ukorijenjivanja je velik. Dobro je kao materijal za razmnožavanje iskoristiti vrhove koje smo orezali prilikom formiranja biljke jer su se upravo vršne zelene reznice pokazale kao najbolje.

Važno je održavati vlažnost tla. Potonje se naročito odnosi na vrijeme intenzivnog rasta, od proljeća do jeseni, kada je svakodnevno zalijevamo. Ukoliko je posađena u posudi trebamo pripaziti da voda ne zaostaje u podlošku. Povremeno orošavamo listove, najbolje rano ujutro ili kasnije navečer.

U proljeće je prihranjujemo gnojivom s većim udjelom dušika. Nakon formiranja cvjetnih pupova upotrebljavamo gnojivo s više kalija. Od kraja kolovoza prestajemo s gnojidbom kako bi ovogodišnji izboji mogli odrvenjeti do zime.

Zimi je trebamo zaštititi. Spremamo je u kuću, najbolje u prostorije gdje se temperatura kreće od 8 do 10 stupnjeva C. Ukoliko temperature prelaze preko 20 stupnjeva C dolazi do poremećaja u fiziološkim funkcijama te biljka neće obilno cvjetati iduće godine. Drugi problem zimi je osvijetljenost. Držimo je u prostoriji s dnevnim osvjetljenjem a izbjegavamo umjetnu rasvjetu. Zimi je zalijevamo tek toliko da se supstrat u potpunosti ne osuši.

U proljeće orežemo osušene ili slabije djelove, te presadimo u malo veću lončanicu ili pak promijenimo supstrat.

Galerija fotografija

Pregled lokacija