Preskoči do glavnog sadržaja

Forzicija

Forsythia

Karakteristike

Forzicija (Forsythia) je rod listopadnih grmova iz porodice maslina (Oleaceae). Grm naraste obično do 3 metra visine iako postoje primjerci i duplo viši. Vrlo je razgranat s granama izraženih točkica. Listovi su nasuprotni, jednostavni, jajoliki, nazubljeni ili cjeloviti, imaju peteljke. Cvjetovi imaju 4 jarkožute latice i 2 prašnika, rastu pojedinačni ili skupljeni po 2-6 na kratkim drškama. Cvatu u ožujku i svibnju prije listanja. Plod je tobolac te sadrži nekoliko okriljenih sjemenki.

Rod je nazvan prema škotskom botaničaru Williamu Forsythu (1737. – 1804.)[1] koji je bio upravitelj glasovitog kraljevskog vrta u Kensingtonu u Londonu.

Postoji oko 14 vrsta koje su uglavnom autohtone na području istočne Azije no postoji i europska forzicija (Forsythia europaea) koja je endem na području Balkana (Srbija, Kosovo, Albanija).

Uzgoj

Razmnožava se zelenim ili drvenastim reznicama ili položenicama. Reznice se uzimaju u rano ljeto ili krajem jeseni te posade u rahlu zemlju koju je potrebno održavati vlažnom. U tu svrhu može se preko teglice staviti vrećica ili najlon koji će čuvati vlagu. Kada biljke narastu sadimo ih na sunčano mjesto i u razdoblju ljetnih suša prema potrebi možemo zaliti. Nakon prve cvatnje vršimo odstranjivanje ocvalih cvjetova režući iznad mladih izboja, odstranjujemo slabe grane i prikraćujemo izboje za polovicu. Poželjno je ovakvo orezivanje vršiti svake godine kako bi postiglu bujnu cvatnju.

Upotreba

U Koreji od drva forzicije prave se glasoviti instrument ajaeng čiji zvuk je nešto kao violončelo.

Galerija fotografija

Pregled lokacija