Preskoči do glavnog sadržaja

Ehmeja

Aechmea fasciata

Karakteristike

Ehmeja (Aechmea fasciata (Lindl.) Baker) je trajna zimzelena biljka iz porodice bromelija (Bromeliaceae). Korijenski sustav je slabo razvijen. Listovi su skupljeni u rozetu, savijeni su poput žlijeba, ovalno su eliptični, dugi 40-90 cm, tvrdi, sitnonazubljenih rubova, zelene boje te imaju na sebi poprečne sive, nepravilne mrlje. Iz sredine listova razvija se uspravni cvat koji naraste do 40 cm u visinu. Zaštićen je ružičastim pricvjetnim nazubljenim listovima koji traju nekoliko mjeseci, dok su pravi cvjetovi plave nijanse. Biljka naraste do 90 cm u visinu, širine otprilike do 60 cm.

Stanište i uzgoj

Prirodno raste u Brazilu, te je svom prirodnom staništu epifit koji raste na drugim biljkama preko kojih uzima vlagu i hranjive tvari. Kod nas se uzgaja kao ukrasna sobna biljka. Kako to obično biva u uzgoju, razvijen je velik broj kultivara koji se razlikuju po obliku i boji listova i cvjetova.

U uzgoju traži temperaturu prostorije veću od 15°C. Ne podnosi propuhe i nije ju dobro držati blizu izvora topline, premda podnosi suhi zrak. Traži vlažnu, premda dobro dreniranu zemlju jer u prevlažnoj zemlji korijen truli. Odgovara joj puno indirektne svjetlosti, snažno i direktno sunce ne podnosi, a isto tako i potpunu sjenu. Od prejakog sunca na listovima se stvaraju smeđe opekotine.

U proljeće i ljeti traži obilna zalijevanja, u jesen i zimi tek povremeno i umjereno, bez da se voda nakuplja kako ne bi istrunuo vrat biljke. Prihranjivanje se radi od kraja proljeća do kraja ljeta svaka 4 tjedna blagim tekućim gnojivom.

Nakon cvatnje biljka odumre no mladi izboji stalno rastu i kada stvore jače korijenje mogu se odvojiti od matične biljke tako da se odrežu oštrim nožem blizu baze te nakon što se prerezana površina prosuši kroz 1-2 dana posadi se u zemlju i drži na temperaturi 18-21°C. dok matičnu biljku treba odrezati u razini zemlje.

Etimologija

Latinsko ime roda Aechmea grčki je bio naziv za sulicu (hladno oružje nalik na koplje, izrađivalo se tako da se na drveni štap nataknuo željezni šiljak) a dano je jer ukazuje na oštre i bodljikave vrhove listova.[1] Naziv srebrna vaza koji smo preuzeli sa stranih jezika ukazuje na sivilo listova i njihov oblik koji ima funkciju da služi sakupljaju vode kao vaza. Na stranim jezicima nazivi su silver vase, urn plant (eng.), Lanzenrosette (njem.), vase d’argent (fr.), piñuela, lengua de suegra, bromelia fasciada (špa.), pasasta ehmeja (slo.).

Istaknuti je predstavnik roda ehmeja koji sadrži oko 150 vrsta. Pripada bogatoj porodici bromelija (Bromeliaceae) koja sadrži preko 3000 vrsta rasprostranjenih na tropskim područjima Južne i Srednje Amerike. Jedna od tih pripadajućih vrsta je i ananas (Ananas comosus).

Galerija fotografija

Pregled lokacija