Preskoči do glavnog sadržaja

Ehinaceja

Echinacea

Karakteristike

Ehinaceja (Echinacea) je rod zeljastih višegodišnjih biljaka iz porodice glavočika (Asteraceae). Korijen je vlaknast, stabljika uspravna i šuplja. Listovi su naizmjenično raspoređeni, dugi i dlakavi. Cvjetovi su ružičati ili bijeli, latice se starenjem savijaju prema dolje. Može rasti do 1,20 m visine. Cvate od lipnja do rujna.

Prirodno raste u Sjevernoj Americi a u Europu je donešena u 18. stoljeću.

Njezinu ljekovitost znali su još sjevernoamerički indijanci, danas se biljka koristi širom svijeta. Postoje razni varijeteti biljke koji se koriste kao ukrasno bilje.

Uzgoj

Zahtijeva sunčano mjesto i lagano, dobro drenirano tlo. Otporna je na sušu, neosjetljiva je na mraz. Ima duboki korijen zbog čega je na području s plitkom zemljom smještamo na povišenu gredicu. Razmnožavamo je korijenovim reznicama, dijeljenjem u jesen ili proljeće te sjemenom. Najbolje ju je sijati u ožujku i travnju na zatvoreno te kasnije presaditi. Kako bi sjeme brže proklijalo potrebna je stratifikacija. Pomiješamo ga s vlažnim pijeskom, stavimo u plastičnu vrećicu i zatvorimo. Smjestimo u hladnjak i držimo 4 tjedna. Nakon toga sijemo sjeme u posudice. Obično klija 10-20 dana na temperaturi od 25°C. Prve godine razvija grm, druge započinje sa cvatnjom. Zimi čitavi nadzemni dio biljke odumire, u proljeće kreće s vegetacijom.

Upotreba

U ljekovite svrhe koristimo Echinaceu purpureu, Echinaceu pallidu te Echinaceu angustifoliu.

Posjeduje snažan stimulirajući efekt na imunološki sustav te je vrlo korisna kod jačanja otpornosti organizma na infekcije. Koristi se kod prehlada i gripe, pogotovo ukoliko se koristi preventivno u sezoni gripe i drugih infekcija.

Ljekoviti dijelovi su zelen biljke i korijen, te se koriste isključivo svježi. Sušeni dijelovi kao čaj ne smatraju se korisnima. Terapija je kratkoročna i intenzivna.

  • Tinktura – 4-6 puta dnevno, kroz tjedan dana.

Galerija fotografija

Pregled lokacija