Dvodomna bubica Antennaria dioica

Carstvo:
Red:
Asterales
Porodica:
Vrsta:
Antennaria dioica
Sinonimi:
Gnaphalium dioicum L., Antennaria hibernica Braun-Blanq., Antennaria hyperborea D. Don, Antennaria insularis Greene

Karakteristike

Dvodomna bubica (Antennaria dioica (L.) Gaertn.) je zeljasta trajna biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je jednostavna, uspravna, prekrivena vunastim dlakama, visoka 5-20 cm. Ima vriježe na kojima se zakorijenjuje. Listovi su na licu goli ili dlakavi, na naličju su obrasli svilenasto vunastim dlakama. Donji listovi skupljeni su u rozetu, dugi su 4 cm, široki do 1 cm, listovi na stabljici su manji, lancetasti, spiralno smješteni. Cvjetovi su jednospolni ili dvospolni, po 2-10 gusto skupljeni u cvatove promjera 6-12 mm na vrhovima stapki. Cvatu od svibnja do srpnja. Plod je ahenij s papusom.

Stanište

Rasprostranjena je u jugoistočnoj Europi, u sjevernim područjima Azije te na Aljaski u Sjevernoj Americi. Raste u skupinama na staništima siromašnim dušikom, u šumama, na šumskim čistinama, u gorskim i planinskim područjima. Ugrožena je vrsta i zaštićena. Može se uzgajati kao ukrasna biljka, traži sunčano mjesto, dobro drenirano tlo, pogodna je za kamenjare.

Etimologija

Ime roda Antennaria potječe od latinske riječi antenna zbog izgleda dlačica papusa koje podsjećaju na antene (ticala) kukaca. Ime vrste dioica znači dvodoman, cvjetovi su jednospolni te razlikujemo muške i ženske biljke. Na stranim jezicima nazivi su mountain everlasting, catsfoot, cudweed, stoloniferous pussytoes (eng.), Gewöhnliche Katzenpfötchen, Zweihäusiges Katzenpfötchen (njem.), pied de chat dioïque (fr.), sempiterno di montagna (tal.), pie de gato (špa.),

Galerija fotografija

Podijeli