Đurđevača Calocybe gambosa

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Porodica:
Vrsta:
Calocybe gambosa
Sinonimi:
Agaricus albellus DC., Agaricus gambosus Fr., Lyophyllum gambosum (Fr.) Singer, Tricholoma gambosum (Fr.) P. Kumm., Tricholoma georgii (L.) Quél.

Karakteristike

Đurđevača ili jurjevka (Calocybe gambosa (Fr.) Donk) je jestiva gljiva iz porodice LyophyllaceaeKlobuk je bijelosmeđ do blijedožut, u početku je polukuglast, kasnije postane raširen, u starosti ulegnut i za suhog vremena i u starost na tjemenu ispucan, debeo, mesnat, suh, na rubu blago povijen, širok 3-15 cm. Listići su bijeli, uski, jako gusti, djelomično prirasli, izrezani pred stručak, široki do 7 mm. Stručak je bijel, pun, valjkast, čvrst, visok 5-8 cm, promjera 1-2 cm. Meso je bijelo, nepromjenjivo, tvrdo i debelo, izraženog mirisa na brašno, ugodnog okusa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je bijela.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Sjevernoj Americi. Staništa su joj pašnjaci, travnjaci, rubovi šuma, grmlja i živice, voćnjaci, ispod listopadnih i zimzelenih stabala (hrast, smreka). Može se naći od travnja do lipnja, tek rjeđe u jesen, raste u skupinama u formaciji krugova ili u redovima.

Etimologija

Latinski naziv roda Calocybe potječe od grčkih riječi kalos (lijepa) i cubos (glava). Ime vrste gambosa potječe od latinske riječi gamba, zbog robusnog stručka. Domaći naziv đurđevača i jurjevka, kao i oni strani, gljiva je dobila prema blagdanu svetog Jurja koji se obilježava 23. travnja. Na stranim jezicima nazivi su St. George’s mushroom (eng.), Maipilz (njem.), tricholome de la Saint-Georges (fr.), prugnolo, marzolino, fungo di San Giorgio (tal.), perro chico, seta de San Jorge, seta de primavera (špa.), majniška lepoglavka, jurjevka, prusnica (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, vrlo cijenjena i ukusna. Zbog načina rasta mogu se nabrati veće količine te se izdašno koristiti. Jestiva je i sirova, može se kiseliti.

Galerija fotografija

Podijeli