Preskoči do glavnog sadržaja

Đurđevača

Calocybe gambosa

Karakteristike

Đurđevača ili jurjevka (Calocybe gambosa (Fr.) Donk) je jestiva gljiva iz porodice LyophyllaceaeKlobuk je bijelosmeđ do blijedožut, u početku je polukuglast, kasnije postane raširen, u starosti ulegnut i za suhog vremena i u starost na tjemenu ispucan, debeo, mesnat, suh, na rubu blago povijen, širok 3-15 cm. Listići su bijeli, uski, jako gusti, djelomično prirasli, izrezani pred stručak, široki do 7 mm. Stručak je bijel, pun, valjkast, čvrst, visok 5-8 cm, promjera 1-2 cm. Meso je bijelo, nepromjenjivo, tvrdo i debelo, izraženog mirisa na brašno, ugodnog okusa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je bijela.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Sjevernoj Americi. Staništa su joj pašnjaci, travnjaci, rubovi šuma, grmlja i živice, voćnjaci, ispod listopadnih i zimzelenih stabala (hrast, smreka). Može se naći od travnja do lipnja, tek rjeđe u jesen, raste u skupinama u formaciji krugova ili u redovima.

Etimologija

Latinski naziv roda Calocybe potječe od grčkih riječi kalos (lijepa) i cubos (glava). Ime vrste gambosa potječe od latinske riječi gamba, zbog robusnog stručka. Domaći naziv đurđevača i jurjevka, kao i oni strani, gljiva je dobila prema blagdanu svetog Jurja koji se obilježava 23. travnja. Na stranim jezicima nazivi su St. George’s mushroom (eng.), Maipilz (njem.), tricholome de la Saint-Georges (fr.), prugnolo, marzolino, fungo di San Giorgio (tal.), perro chico, seta de San Jorge, seta de primavera (špa.), majniška lepoglavka, jurjevka, prusnica (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, vrlo cijenjena i ukusna. Zbog načina rasta mogu se nabrati veće količine te se izdašno koristiti. Jestiva je i sirova, može se kiseliti.

Galerija fotografija

Pregled lokacija