Preskoči do glavnog sadržaja

Drvolika stola

Lavatera arborea

Karakteristike

Drvolika stola (Lavatera arborea L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice sljezova (Malvaceae). Uspravnog je rasta, u donjem dijelu drvenast, naraste 1-3 m u visinu. Listovi su naizmjenični, pojedinačni, urezani na 5-7 režnjeva, veliki 5-20 cm, nazubljenih rubova, u donjem dijelu nedostaju. Cvjetovi su dvospolni, veliki 3-5 cm, ružičasti, izraženih tamnoljubičastih žila, skupljeni po 2-7 u piramidalne cvatove velike 50-90 cm. Cvate od svibnja do kolovoza. Plod je kalavac.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i jugozapadnoj Aziji na području oko Mediterana. Raste na sunčanim staništima u priobalnim područjima, na kamenjarima i po stijenama. Uzgaja se kao ukrasna biljka, kultivar “Variegata” ima listove s bijelim mrljama. Otporan je na sušu i na koncentracije soli u zraku i vodi.

Etimologija

Latinski naziv roda Lavatera dan je prema liječniku Johannu Heinrichu Lavateru (1611. – 1691.) i njegovom bratu prirodoslovcu Johannu Jacobu Lavateru (1594. – 1636.). Ime vrste arborea znači grmast.[1]  Na stranim jezicima nazivi su tree mallow (eng.), Baumförmige Strauchpappel (njem.), mauve royale (fr.), malva arbórea, lavátera (špa.), drevesasti grmičasti oslez (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi izdanci i listovi koji se sakupljaju u proljeće. Jestivi su i u sirovom obliku premda se lakše konzumiraju ako se koriste u pripremi juha i variva.

Galerija fotografija

Pregled lokacija