Preskoči do glavnog sadržaja

Drvo žada

Crassula ovata

Karakteristike

Drvo žada (Crassula ovata (Mill.) Druce) je sukulentna trajnica iz porodice krasula (Crassulaceae). Raste u obliku malog stabla, dosegne visinu do 1,5 m. Stabljika je uspravna, grane kratke i debele. Listovi su mesnati, sjajni, ovalna oblika. Narastu od 3 do 7 cm u dužinu i 2 do 4 cm u širinu. Cvjeta od kolovoza do listopada. Cvjetovi su peterolatični, mirisni, bijele ili bijeloljubičaste boje.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjena u dijelovima južne Afrike, kod nas se uzgaja kao ukrasna sobna biljka. Najbolje uspijeva na svijetlom i sunčanom mjestu. Podnosi visoke temperature, zahtijeva mnogo svjetla tokom čitave godine, ali ne trpi izravno sunce i za vrijeme jakih sunčanih dana ljeti dobro ju je zaštititi.

Zalijevamo je umjereno, naročito zimi kada zemlja treba biti gotovo suha. Prevelika vlaga dovodi do opadanja listova i truljenja korijena. Zimska temperatura trebala bi se kretati između  6°C i 10°C. Ne može prezimiti na temperaturama ispod 0°C.

Ljeti je možemo iznijeti vani, pri čemu trebamo paziti da je prenaglo ne izložimo direktnom sunčevom svjetlu kako ne bi zadobila opekline na listovima. Gnojimo je jednom mjesečno, od veljače do rujna.  U proljeće, svako druge godine, presadimo je pri čemu koristimo zemlju za kaktuse. Ukoliko želimo zadebljanu stabljiku, presadimo je u lončanicu jednake veličine pri čemu skratimo korijenje i grane.

Razmnožavamo je stabljičnim reznicama na način da odrežemo grančicu dužine od 5 do 15 cm, ostavimo 2 dana  da se osuši rez te je posadimo u mješavinu zemlje i pijeska i smjestimo u hlad. Zalijemo tek za 3 dana. Za mjesec dana je možemo presaditi u kvalitetniju zemlju jer će tada pustiti korijenje. Razmnožava se i listom. Otkidamo ga, stavimo u zemlju te čekamo oko mjesec dana da se zakorijeni.

Etimologija

Latinsko ime roda Crassula potječe od riječi crassus debeo, zbog mesnatih listova.[1] Na stranim jezicima nazivi su jade plant, friendship tree, lucky plant, money tree (eng.), Geldbaum, Pfennigbaum (njem.), arbre de jade (fr.), albero di giada (tal.), árbol de jade (špa.), afriška tolstica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija