Drozd cikelj Turdus philomelos

Carstvo:
Koljeno:
Chordata
Red:
Passeriformes
Porodica:
Vrsta:
Turdus philomelos

Karakteristike

Drozd cikelj (Turdus philomelos Brehm) je vrsta ptice iz porodice drozdova (Turdidae). Glava i leđni dio im je tamnosmeđ, trbuh je bijel s gustim, crnim točkama, sa strane ima rijetke žute mrlje. Veličine su oko 23 cm, teže 65-70 grama. Mužjaci i ženke sličnog su izgleda. Pjev im je ugodan i veseo, pjevaju obično ujutro i navečer.

Stanište

Rasprostranjen je u južnoj Europi, jugozapadnoj Aziji i sjevernoj Africi, unešen je u Australiju i Novi Zeland. Stanište su mu crnogorične šume (jela, smreka), parkovi i vrtovi nizinskih područja ili planinskih dolina. Kod nas je u sjevernoj Hrvatskoj ptica selica, odlazi u listopadu a vraća se u ožujku, no u području primorja i zimuje.

Hrani se kukcima, puževima, glistama, crvima i drugim beskraljenjacima, također i bobicama (grožđe).

Razmnožavanje

Gnijezdi se 2-3 godišnje od ožujka do srpnja. Gnijezdo gradi u grmlju i drveću, od suhih stabljika čiju unutrašnjost oblaže blatom. Jaja su karakterističnog izgleda, intenzivne plave boje, s malim crnim mrljicama, velika 20×27 mm. Na njima sjedi samo ženka 12-14 dana. O malim ptičima brinu se oba roditelja 12-15 dana kada dođe vrijeme da napuste gnijezdo.

Etimologija

Latinsko ime roda Turdus prevodimo kao drozd. Ime vrste philomelos ukazuje na lijep pjev ptica, potječe od grčkih riječi philo (prijateljski, ugodan) i melos (glas, pjesma, pjev). Na stranim jezicima nazivi su song thrush (eng.), Singdrossel (njem.), grive musicienne (fr.), tordo bottaccio (tal.), zorzal común (špa.), tordo-comum, tordo-músico, tordo-pinto (port.), cikovt (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli