Preskoči do glavnog sadržaja

Dlakavi ružičar

Tropinota hirta

Karakteristike

Dlakavi ružičar (Tropinota hirta Poda). Tijelo im je krupno, dugo do 1 cm, crnosmeđe boje s izraženim bjelkastim mrljama na leđima i gusto su prekriveni bjelkastim do blijedožućkastim dlačicama.

Stanište i razmnožavanje

Široko je rasprostranjena vrsta u cijeloj Europi, posebno srednjoj i istočnoj. Počinju letjeti kada zatopli, nalazimo ih od ožujka do srpnja.

Ženka polaže 20-30 jajašca iz kojih se za 7-14 dana razvijaju ličinke. Jaja su ovalnog oblika, bjeličaste boje do kasnije žute, veličine oko 2 mm. Ličinka je bijela, žute glave, velika oko 15 mm, nalazi se u površinskom dijelu zemlje, među otpalim listovima i ne pravi štetu, hrani se organiskim tvarima i biljnim ostacima a njezin razvoj traje 2-3 mjeseca. Kukuljica je u početku bijela ali tijekom vremena postaje žuta. Odrasle jedinke se pojavljuju u kolovozu a prezimljuju u površinskom sloju na dubini 3-10 cm do početka iduće godine. U jednoj godini stvara jednu generaciju.

Hrane se peludom i nektarom, ali mogu i izgristi cvjetne organe (prašnici, tučak) te se zbog tog smatra štetnikom u poljoprivredi. Uslijed nagrizanja cvijeta, ne dolazi do zametanja plodova i u konačnici se smanjuje cjelokupni urod. Često se nalazi na cvjetovima jabuke, kruške, šljive, dunje, višnje i trešnje, uljane repice, aronije, ruže, ima ga puno na maslačcima a u razdoblju kada nema cvatova žive na listovima. Unatoč tome što se smatra štetnikom, s jedne strane ima značajnu ulogu kao oprašivač. S obzirom da su prekriveni dlakama, kako se kreću od cvjetova do cvjetova na njih se hvata pelud te isto tako sudjeluju u oprašivanju cvjetova.

Etimologija

Ime vrste hirta znači dlakav, nakostriješen. Na stranim jezicima nazivi su apple blossom beetle (eng.), cétoine hérissée, cétoine velue (fr.), navadna kosmata minica (slo.), rutava buba (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija