Preskoči do glavnog sadržaja

Divovski amazonski lopoč

Victoria amazonica

Karakteristike

Divovski amazonski lopoč (Victoria amazonica (Poepp.) J.C. Sowerby) je zeljasta biljka iz porodice lopočevki (Nymphaeaceae). Listovi imaju peteljku dugu čak 7-8 metara a nalazi se u vodi, plojka pluta na površini, visoka je oko 6 cm te ima dva nasuprotna reza koja joj omogućuju da se višak vode lako može otjecati nakon velike kiše a da se sačuva list od oštećivanja. Svaki list može biti velik do 3 metra i težiti do 1,6 kilograma. Površina lista je hidrofobna što pomaže očuvati listove od vode kako bi se efikasno obavljao proces fotosinteze. Stabljika i naličje listova su prekriveni malim bodljama čime se štite od biljojeda i riba ispod vode. Cvjetovi su bijeli, krupni, promjera 20-40 cm, imaju 50-70 latica a prašnika ima 100-300. Cvatu samo dva dana, prvog dana neugodno mirišu na strvine čime nastoje privući oprašivače kukce kornjaše a potom se zatvore dok proces oplodnje nije završen. Plod je jajolika bobica promjera malo više od 10 cm, sadrži 100-700 ovalnih sjemenki koje su duge po 1 cm.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Južnoj Americi u rijeci Amazoni. Raste u plitkim vodama do dubine 1,5 metra.

S obzirom na izuzetnu veličinu i osebujan izgled, veoma je cijenjena u uzgoju. Nažalost, s obzirom da ne podnosi mraz, u hladnijoj klimi može rasti samo u posebno opremljenim staklenicima stoga je obično prisutna samo u kolekciji botaničkih vrtova. Jedan od takvih vrtova koji je ponosno njeguje je i botanički vrt Zagreb.

Etimologija

Naziv roda Victoria dan je u čast kraljice Viktorije (1819. – 1901.) koja je vladala za vrijeme zlatnog doba britanskog imperija, obilježenog privrednim prosperitetom i razvojem građanskog društva (poznato kao viktorijansko doba). Ime vrste amazonica odnosi se na područje jedne od najvećih rijeka u svijetu, rijeke Amazone u Južnoj Americi, prema izvornom staništu biljke. Na stranim jezicima nazivi su Amazonas-Riesenseerose (njem.), victoria d’Amazonie, nénuphar géant (fr.), victoria regia (špa.), viktorija (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija